Voorbeschouwing: De Grand Prix van Australië

De Grand Prix van Australië vormt ook in 2020 weer de start van het Formule 1 seizoen. De verwachtingen zijn nog meer gespannen als het om Verstappen, Leclerc en Bottas gaat die Hamilton willen voorblijven.

Daniel ricciardo

Dat lukte Bottas in elk geval het afgelopen jaar tijdens de eerste wedstrijd in Australië en Verstappen net niet die achter Hamilton op de derde plaats eindigde. De kansen voor dit jaar liggen voor iedereen open. Zo maakt ook Vettel van het team Ferrari een kans om op het podium te komen en misschien de rest wel voor te blijven.

Eerste race Formule 1 seizoen

De fans kijken al reikhalzend uit naar de start van het Formule 1 seizoen die steeds dichterbij komt. Op 13 maart vinden de eerste twee vrije trainingen plaats in Melbourne op het Albert Park Circuit. Daarna volgt op zaterdag 14 maart de volgende vrije training en de kwalificatie. Op 15 maart is het dan zover en kan iedereen live de racewagens in Australië volgen. De start Formule 1 Nederlandse tijd is om 6:10 uur. Dat wordt dus de wekker even zetten om op zondag er vanaf het begin bij te zijn en de race op de voet te volgen.

Wie gaat de race winnen?

Het is op basis van de voorbereidingen en testdagen mogelijk om een voorspelling te doen wie gaat winnen. Toch blijft het lastig, want het gaat natuurlijk ook om het moment van de wedstrijd. De topteams lopen nog altijd voor op de rest, maar binnen deze topteams is niet helemaal duidelijk hoe de verhoudingen komen te liggen. In Barcelona deden Mercedes en Ferrari niet veel onder voor elkaar qua snelheid. Het gaat hier echter om testdagen en natuurlijk niet om de race zelf, waarin ook andere aspecten een rol spelen. Bottas heeft de GP Australië vorig jaar gewonnen maar de twee jaren ervoor ging Vettel er met de winst vandoor. Bovendien is van Ferrari bekend dat de start van het seizoen vaak goed verloopt. Dat is misschien een reden om Vettel wel als favoriet voor de winst te bestempelen. Aan de andere kant wil Bottas de lijn van vorig jaar natuurlijk doorzetten en doen ook Verstappen en Leclerc een gooi naar de winst. Of Hamilton gooit roet in het eten en eindigt voor het team van Mercedes gewoon op de eerste plaats. Een exacte voorspelling is niet te maken. Als dat het geval was, ging iedereen wel een weddenschap afsluiten om zelf winnaar te worden.

Grand Prix Circuit Melbourne in Albert Park

Albert Park Lake vormt het achtergronddecor voor het Grand Prix Circuit Melbourne in Albert Park, De race Australië kent een semi stratenparcours met asfalt dat uiteraard geprepareerd is voor de race. Er zijn in het circuit meerdere krappe bochten en dat maakt dat het los van de snelheid ook aankomt op de downforce en grip. Het is op dit circuit doorgaans lastig om voorliggers in te halen, maar er zijn wel aangepaste regels van toepassing. Dat zou het op het circuit wel wat gemakkelijker moeten maken dan in het verleden.