Vandaag een jaar geleden: Remembering Charlie Whiting

Vandaag is het een jaar geleden dat Charlie Whiting plotseling overleed. Omdat de Formule 1 dit weekend is afgelast, is dit een goed moment om ook even een moment stil te staan bij zijn overlijden.

Charlie Whiting

Vandaag, 14 maart, is het alweer een jaar geleden dat de Formule 1 opgeschrikt werd door het plotselinge overlijden van Charlie Whiting. De wedstrijdleider van de sport die zoveel jaar de startlichten bediende en zorgde voor het ordelijke verloop van de races in de Formule 1.

Nu het weekend in Australië door het coronavirus (weer) niet verloopt zoals gepland, vallen ook de herdenkingen in het water. Aangezien Netflix in Drive to Survive ook helemaal aan het overlijden van Whiting voorbij ging, is het niet meer dan gepast om hier even terug te kijken en stil te staan bij de het te vroege verscheiden van Charlie Whiting.

Charlie Whiting 1952 - 2019

Whiting - die in 1988 na een carrière als monteur naar de FIA overstapte - was al sinds 1997 hét gezicht op het gebied van de regeltjes in de Formule 1-praktijk, dus het gehele deelnemersveld weet niet anders dan dat hij leiding geeft. Wanneer een coureur meende dat een actie op de baan niet door de beugel kon, refereerde deze altijd aan 'Charlie', omdat Charlie de man was die over (handhaving van) de straffen ging. De ene keer ging dat wat vriendelijker dan de andere keer: we kunnen ons het hardvochtige 'fuck off Charlie!' van Sebastian Vettel (Mexico 2016) nog goed herinneren. Daarnaast deed Whiting altijd de briefing van de coureurs voor een race.

De 66-jarige Whiting overleed in Melbourne aan de gevolgen van een longembolie. In een verklaring laat de FIA bij monde van president Jean Todt weten bedroefd te zijn over zijn plotselinge heengaan:

It is with immense sadness that I learned of Charlie’s sudden passing. I have known Charlie Whiting for many years and he has been a great Race Director, a central and inimitable figure in Formula One who embodied the ethics and spirit of this fantastic sport. Formula 1 has lost a faithful friend and a charismatic ambassador in Charlie. All my thoughts, those of the FIA and entire motor sport community go out to his family, friends, and all Formula One lovers."