Oranje onder. Nederlands team wint zonnerace in Australië

De TU Delft heeft voor de zevende keer de World Solar Challenge in Australië gewonnen. Deze keer reden de studenten met de Nuna 9, een eenpersoons racewagen die volledig wordt voortbewogen op zelfopgewekte zonne-energie.

Om kwart voor zeven vanmorgen passeerde de Nuna 9 winnend de finishlijn na 3.000 kilometer zonneracen. De studenten hadden vier dagen en zes uur nodig om die afstand af te leggen, ruim minder dan hun concurrenten Michigan (VS), Tokai (Japan) en Punch Powertrain (België). Het andere Nederlandse team in dezelfde klasse, Red Shift van de Universiteit Twente, had een tijdstraf van een half uur gekregen, waardoor het team ver zakte in het algemeen klassement.

Hoewel het team al vaak won, was het ook dit jaar spannend. De reglementen zijn veranderd, als gevolg daarvan moest iedereen weer een totaal nieuwe auto ontwerpen. De wagens zagen er nu allemaal anders uit, waardoor vanaf het begin onduidelijk was wat nou de de juiste designrichting was. Het asymmetrische ontwerp van de Delfterikken werkte blijkbaar goed genoeg. Het team had op de tweede dag zelfs een probleem in de ophanging te verwerken, maar won die dag alsnog het tussenklassement. Het team lag uiteindelijk alle dagen aan de leiding.

Ook de studenten uit Twente zijn inmiddels over de finish gekomen. Hun zonne-auto eindigde als vijfde in het eindklassement van de race die in Darwin (noord Australië) begon en eindigde in Adelaide, drieduizend kilometer verderop in het zuiden.

Het team van de TU Eindhoven, dat met hun auto Stella Vie onderweg is (in een andere klasse), liep vandaag tegen problemen op. Hun zonne-cruiser (in de cruiser klasse, die meer gericht is op een praktische auto) kampte met een afgebroken middenconsole. Ze zijn nog niet over de finish gekomen en het is nog niet bekend wat precies de gevolgen zijn van de mechanische pech.