Brandbrief! Er fikken steeds meer auto's af in Nederland

Het aantal auto's dat afbrandt is ontzagwekkend hoog. Verzekeraars telden in de eerste negen maanden van dit jaar al bijna honderd branden meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral Noord-Brabant is gevaarlijk voor onschuldige auto's.

Van januari tot en met september fikten volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek 2.808 auto's af in Nederland. Een enorm aantal, waar je eigenlijk steil van achterover valt. Helemaal als je bedenkt dat dit alleen de auto's zijn met een cascoverzekering. Als je auto alleen WA-dekking heeft, bel je immers de verzekering niet op nadat je auto uitgebrand is. 

Het verbond van verzekeraars, dat de cijfers vandaag bekendmaakte, schat dat elke autobrand tot gemiddeld tienduizend euro schade leidt. Vermenigvuldig je dat getal met het aantal branden dan kom je aan een totale schadepost van tientallen miljoenen per jaar. 

Het aantal branden stijgt al een paar jaar. In dezelfde periode vorig jaar waren er negentig branden minder geweest (2718), en het jaar daarvoor waren er nog honderden branden minder (2410). Het aantal keer dat een auto uitbrandt stijgt overigens niet in heel Nederland. Limburg is in de eerste maanden van dit jaar een stuk veiliger geworden voor auto's, daar daalde het aantal branden bijna tien procent en ook in de provincie Utrecht is het tien procent veiliger geworden voor geparkeerde auto's. De onveiligste plaatsen om je auto alleen achter te laten liggen in Noord-Brabant en Zuid-Holland (en ook in Culemborg kun je beter niet parkeren).

Om ervoor te zorgen dat je auto de nacht veilig overleeft adviseren de verzekeraars om in de buurt van een lantaarnpaal te parkeren: pyromanen lijken het niet fijn te vinden als ze gezien worden. Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, er zijn immers veel meer parkeerplaatsen dan lantaarnpalen.