Wie zijn die kneuzen die Max Verstappen steeds straffen?

Na de race van gisteren wil iedereen en zijn tante weten wie die gasten zijn die zo de pik op Max Verstappen hebben dat ze hem steeds van het podium willen halen. Wel, dat zijn Garry Connelly en andere Stewards of the Meeting. Laten we kennismaken.

Bij elke race wordt Race Director Charlie Whiting bijgestaan door vier extra officials om beslissingen te nemen. Waar Charlie de overall toestand van de race onder controle heeft (het uitrukken van de Safety Car en dergelijke) houden de Stewards de regels in de gaten. Bij elke race zitten er vier anderen te scheidsrechteren als Stewards of the Meeting: het is dit gezelschap dat bepaalt of de uitslag officieel is en wie en of er gestraft wordt. Sinds gisteren wil iedereen weten wie er in Austin met het regelboekje in de hand zat te pennenlikken.

We beginnen met de Australiër Garry Connelly omdat zijn aanwezigheid nogal opvalt bij het uitdelen van straf aan Max Verstappen. De landgenoot van Max' teamgenootje Daniel Ricciardo is tevens baas van de Australische variant van Veilig Verkeer Nederland, dan weet je dat hij van onzinnige regeltjes houdt. Het is bijzonder dat Connelly nog welkom is als Steward, want vorig jaar werd hij door de FIA op het matje geroepen nadat hij op een dubieuze manier had geprobeerd om Mercedes in Japan te beïnvloeden. Slachtoffer van de jury-inmenging? Juist, Max Verstappen. Maar Suzuka 2016 was niet de enige aanvaring die Max en Garry hadden; ook in Mexico was het raak. Dat was die race waar Verstappen ook vijf seconden straf kreeg voor iets dat ongeveer iedereen straffeloos deed. Ook toen liet ome Garry zijn jaloezie-object uit de wachtruimte voor het podium verwijderen.

Overigens was Connelly dit jaar ook al Steward in Maleisië, waar hij waarschijnlijk knarsetandend heeft moeten toezien hoe Verstappen de race daar won. Het goede nieuws: Gazza heeft zijn vijf Grands Prix van dit jaar al gehad, dus de komende drie races hebben we geen last meer van de Australiër.

De Finse oud-rijder van het team van Ferrari is eigenlijk een opvallende naam in dit clubje. De eeuwige reserverijder behaalde twee podiumfinishes in zijn carrière, maar is vooral bekend omdat hij in de Ferrari van Michael Schumacher bijna een race won, maar door teamorders tweede werd achter Eddie Irvine. Salo was enkele jaren de teamgenoot van ene Jos Verstappen en dat maakt zijn rol in deze historie vrij curieus: Verstappen Senior en Mika leken altijd vrij goed met elkaar bevriend te zijn geweest. 

Van enige vriendschap zal na de jurybeslissing van gisteren niets meer over zijn, Jos was furieus. En geef de Limburger eens ongelijk, Salo heeft werkelijk alle schijn tegen: hij bevoordeelt een landgenoot die ook nog eens voor zijn oude team rijdt met de beslissing. 

De Tsjech Novak is voornamelijk een geboren bestuurder en scheidsrechter die wel vanaf 1963 met autosport bezig is, maar die we niet hebben kunnen betrappen op grote successen. Zodra het IJzeren Gordijn viel greep Radovan de macht binnen de Tsjechische motorsportfederatie, een plaats die hij sindsdien niet heeft afgestaan. Hij is ook opperhoofd van de FIA-afdeling voor Centraal Europa en zit in het hoofdbestuur van de FIA als titulair lid. 

Wat eigenlijk het meest opvalt aan de Tsjech is dat hij niet heel vaak als Steward optreedt bij de Formule 1, maar dat hij van de tien keer wel viermaal tegelijk met Connelly jureerde. Daarnaast zitten ze gezamenlijk in dat FIA hoofdbestuur.

De local boy in het juryclub is Dennis Dean. Hij is voorzitter van de commissie van de FIA die gaat over het snelheidsrecord op land. Dit jaar mocht hij voor het eerst als Steward in actie komen in... Connelly's thuishaven Australië.

Tja, nu niks eigenlijk. De uitslag is 'officieel', daar wordt in beginsel niets meer aan veranderd. Het protest dat Red Bull Racing volgens de Nederlandse verslaggevers zou gaan indienen is niet gekomen. Het blijft bij een verzoek tot opheldering dat verschillende teams, waaronder dat van Mercedes, bij de FIA gaan indienen.

Voor Max Verstappen is het toch te hopen dat zijn interview met Jack Plooij geen Engelse ondertiteling krijgt. De jonge Nederlander mag dan wel hopen dat Connelly hem gehoord heeft, voor Sebastian Vettel werkte het vorig jaar niet heel goed om helemaal uit zijn dak te gaan in het openbaar.