A27 Merwedebrug wordt nu al duurder

Eindelijk wordt er eens werk gemaakt van de antieke brug over de Merwede bij Gorinchem. Hulde, maar het is toch knap dat er nu al een ontwerpfout is ontdekt waardoor de rivieroversteek €56 miljoen meer gaat kosten.

Het is knap hoe de overheid het voor elkaar krijgt om elk project vele miljoenen duurder te laten worden dan aanvankelijk gepland. Zijn die planners zo dom, of is het juist de bedoeling om eerst een point-of-no-return te bereiken waarna de kosten vrijelijk uit de klauwen kunnen escaleren? De prijsstijging van €56 miljoen bij de Merwedebrug van de A27 lijkt een mix van die twee.

Bij het eerste ontwerp voor de nieuwe brug gingen de bouwers ervan uit dat er een pilaar in het midden van de rivier kwam te staan, net zoals nu het geval is. Er is echter een verdrag over het vaarbereik van de rivieren die van de Rijn afstammen -hier valt de Merwede onder- dat iets over palen in het water zegt: 'mag niet'. De ontwerpers waren blijkbaar vergeten om even bij de afdeling regeltjes aan te kloppen voordat ze aan het tekenen sloegen.

Dat er nu wel een pyloon midden in de vaargeul is geparkeerd, wil niet zeggen dat je dat bij een nieuwe brug ook mag doen. En zeg nou zelf, als je een snelweg verbetert, maar er staat een boom in het midden, dan hak je die ook om (nee, doe het niet). De Rijn is net als de A27 een snelweg die opgeknapt wordt als er een betere brug overheen staat. Lekker onhandig, van de dames en heren ontwerpers, want meer schepen op de Rijn/Merwede/etcetera betekent altijd minder vrachtwagens op de rechterrijstrook.

Er is gelukkig ook goed nieuws: het vervangen van alle bruggen op de A27 moet gedurende de loop van hun leven ongeveer €391 miljoen opleveren ten opzichte van het opknappen van de huidige bruggen. Laten we hopen dat de bouwers en planners die berekening wel goed hebben gemaakt.