Het is serieus: Fernando Alonso test Le Mans Toyota

Dit weekend was het zover: Fernando Alonso reed de eerste meters in een LMP1-wagen van Toyota. De jacht op de Triple Crown of Motorsport gaat het volgende hoofdstuk in. Na de winst in Monaco, de poging tot winst op Indy gaat hij nu Le Mans proberen.

De problemen met de Honda achterin zijn McLarens tijdens de Formule 1-Grands Prix en de Indy 500 van dit jaar hebben Fernando Alonso niet bang gemaakt voor Japanse techniek. De overstap van Honda naar Renault van zijn team maakt de weg vrij voor een serieuze aanval op de Triple Crown of Motorsport: een Le Mans-deelname in de LMP1 Toyota.

2018 is waarschijnlijk het beste jaar aller tijden om een gooi naar een Le Mans overwinning te doen. Door het vertrek van zowel Audi als Porsche is er eigenlijk geen serieuze uitdager meer in de koningsklasse van het enduranceracen. Het moet heel raar lopen wil Toyota dit jaar de overwinning weer mislopen. Voor Alonso is het dus alleen een kwestie van de goed wagen en de goede teamgenoten uitkiezen en de vierentwintig uur volmaken.

Dit weekend was er een rookietest in Bahrein waaraan de 36-jarige Spanjaard meedeed. Met de Toyota zette hij niet de snelste tijden neer, maar hij deed bandentests en long runs. De snelste tijd was voor Pietro Fittipaldi (inderdaad de kleinzoon van) in de Porsche 919 Hybrid. De jongeling kreeg de test als overwinningscadeau voor het kampioenschap in FV8 3.5.

Overigens hebben Alonso en Toyota officieel nog niks laten weten over een op handen zijnde deelname aan Le Mans. Een van de opmerkelijke gevolgen daarvan was dat Alonso met een volstrekt sponsorloze outfit in de wagen stapte.