Sterk verhaal: Londense bussen rijden op koffiedrab

Als je je afvraagt waar die hippe barista in Shoreditch zijn afgewerkte koffiegruis laat, dan verwacht je waarschijnlijk niet het antwoord dat de troep zojuist voorbij kwam rijden. Toch is het zo bij sommige bussen. Ze besparen zo 15% CO2-uitstoot.

Je zou het niet denken, maar koffiedrab is een milieuprobleem. Net als autorijden. Normaal gesproken is de uitkomst van het combineren van twee problemen een nog groter probleem. In het geval van koffie en rijden blijkt dat niet het geval te zijn. Miraculeus genoeg verdwijnt vijftien tot twintig procent van de CO2-uitstoot als je zogenaamde koffie-olie uit de drap extraheert en die bij diesel mengt.

In Engeland werkt het bedrijf Bio-Bean aan een haalbaarheidsstudie om bussen gedeeltelijk op koffiediesel te laten rijden. De koffie-olie van Bio-Bean gaat naar Argent Oil - een menger van brandstoffen - die er nog wat stoffen aan toevoegt voordat ze er gewone diesel van Shell bijgieten. Zo ontstaat een dieselmengsel dat voor tachtig procent uit ouderwetse geplette dinosaurus bestaat en voor de rest uit afgewerkte koffie.

Het grappige van dit verhaal is dat de winst niet ophoudt bij de CO2-reductie. Als je koffiedrab niet verwerkt gaat het rotten en daarbij komt methaan vrij. Net als CO2 een broeikasgas waar niemand op zit te wachten. Bij professionele koffiezetters wordt de drab inmiddels opgehaald, maar alle consumenten flikkeren hun pads, filterzakjes en cupjes nog gewoon in de prullenbak. Wellicht dat daar in de toekomst een apart ophaalsysteem voor wordt bedacht.

De vraag die nu nog overblijft: zouden de uitlaatgassen van een op koffie rijdende bus (Express-o-bus?) naar een geurig bakkie ruiken. Als je je auto op afgewerkt frituurvet laat rijden, ruikt het immers ook overal waar je geweest bent naar snackbar.