'Geef particulieren nou eens subsidie voor elektrische auto'

Het aantal elektrische auto's gaat ook het komende jaar flink groeien. Logisch, want er komen steeds meer modellen op de markt. Het zijn alleen zakelijke rijders die ze aanschaffen, voor particulieren is een elektrische auto nog veel te duur, aldus de RAI.

In 2017 groeide de verkoop van elektrische auto met honderd procent naar ongeveer 6.300 exemplaren. De RAI verwacht dat de groei nog verder gaat toenemen en denkt dat er in 2018 zo'n 15.000 zullen worden verkocht. Als die groei daadwerkelijk wordt gerealiseerd is eind volgend jaar één op de twintig nieuw verkochte wagens een elektrische auto.

De reden voor de groei laat zich makkelijk raden, er komen nieuwe modellen op de markt en die zullen vaak ook beter betaalbaar zijn dan het huidige aanbod. Voorzitter Steven van Eijck van de RAI ziet echter wel een belangrijk probleem: particulieren kopen geen elektrische auto. De uitstootloze auto's zijn alleen aantrekkelijk voor zakelijke rijders die de hogere aanschafprijs kunnen compenseren door de lagere bijtelling. 

Voor particulieren is dat voordeel van elektrische auto's afwezig, ze betalen immers geen bijtelling. Van Eijck: "Komend jaar is zo’n 75 procent van de verkopen een benzine en zeventien procent een dieselauto. De enige manier om particulieren te verleiden is met een particuliere aanschafsubsidie voor nieuwe elektrische auto’s."

Alleen als ook de particuliere kopers van auto's overstappen zijn de CO2-doelen haalbaar. Maar als iedereen ineens een elektrische auto voor de deur zet moet ook het stroomnet daarop voorbereid zijn. De autofabrikanten ontwikkelen daarom ook nog steeds schonere versies van hun verbrandingsmotoren: "Daarom blijft de verbrandingsmotor voor deze groep [particuliere] autobezitters de komende jaren van groot belang. Vandaar dat de auto-industrie ook investeert in het schoner en zuiniger maken van brandstofmotoren via bijvoorbeeld hybridisering, biobrandstoffen en (aard)gas."

Waar de markt voor plug-in hybrides dit jaar compleet instortte door de afschaffing van de subsidie erop, steeg de verkoop van gewone hybrides. In de eerste tien maanden van dit jaar gingen er al een derde meer de showroom uit dan in het afgelopen jaar.