Vanaf volgend jaar meer tweestoppers in de F1

Met het gebrek aan inhaalactie dit seizoen werd de pitstrategie er alleen maar belangrijker op. Echter, Pirelli had dermate harde banden gebakken dat het vaak niet nodig was meer dan één keer binnen te komen. Dat gaat veranderen.

Het afgelopen F1-seizoen bracht naast bredere auto's ook bredere banden. De Pirelli's groeiden flink, waardoor de Italianen een geheel nieuwe band moesten ontwikkelen. Hierbij bleven ze natuurlijk aan de conservatieve kant: je hebt liever dat je rubber iets te hard is dan dat het structuur mist en tijdens een race delamineert, waarbij een peperdure F1-bolide en zijn waardevolle inhoud voor het oog van een miljard kijkers op de boarding afgaat.

Dat Pirelli wel heel erg voorzichtig is geweest bewijst het gegeven dat de hardste compound niet eens is ingezet: er werd 0 kilometer op gereden. Ook de hardste van de drie geselecteerde compounds tijdens een raceweekend kwam eigenlijk nauwelijks uit de warmers en vijftien van de twintig races eindigden de facto met een eenstopper. Met die kennis (en een schat aan data uit 2017) is de bandenboer aan de slag gegaan met het rubber voor 2018. Niet alleen krijgen we er nog eens twee nieuwe compounds bij, ook wordt het bestaande rubber minder slijtvast gemaakt. Gevolg hiervan is dat minder races met een eenstopper zullen eindigen.

Eerder liet Pirelli al weten dat de auto's volgend jaar tot 2 seconden sneller worden, waar het zachtere rubber flink debet aan is. Pirelli's racebaas Mario Isola zegt: "Considering all the range is one step softer, plus we have the hypersoft, we now have the option to go soft enough to target two stops."

Hoe plakkeriger je banden, hoe meer grip. Keerzijde is dat ze wel sneller afbouwen, maar dat is wat ons betreft helemaal geen probleem. We zien veel liever een race met twee- of driestoppers dan een race waarin iedereen op zijn gemakje met twee sets banden de volledige afstand aflegt. Het kan immers niet zo zijn dat je op sommige circuits met een Ultrasoft bijna een hele race uit kunt rijden, en meer stops betekent meer risico dat het fout gaat en leukere undercut-momenten.

Het is een gegeven dat inhalen tegenwoordig lang niet zo makkelijk is als toen de wagens minder aerodynamisch complex waren en je nog ongestraft in elkaars slipstream kon rijden, dus de strategie verplaatst zich sowieso meer van het circuit naar de pitstops. Een coureur die zijn banden goed managet en twee keer binnenkomt kan zo het verschil maken tegenover de rest die een driestopper maakt. We zagen dit min of meer twee jaar geleden in Barcelona, toen Max Verstappen de race won door een keer minder te stoppen dan teammaat Ricciardo.

Overigens zit Pirelli niet te wachten op driestoppers, voor hen is twee kennelijk het Heilige Getal. Isola: "I believe that three stops is a bit too much because we know it can be a bit confusing to have too many stops. We will try to make the selection of having two stops or one of the fastest strategies a two-stop."