Toyota focust meer op hybride en elektrische auto's

In 2030 wil Toyota 5,5 miljoen min-of-meer elektrische auto's verkopen, waarvan er een miljoen helemaal zonder uitstoot zijn. De Japanners gaan ook hun lijn met brandstofcel-modellen uitbreiden. Tussen 2020 en 2030 moet elektrisch rijden groot worden.

Waar Volkswagen zich de komende tijd volledig richt op elektrische auto's blijft Toyota niet achter. Ze waren de voorlopers op het gebied van hybride-aandrijvingen en gaan nu voor de troepen uit met brandstofcelauto's die op waterstof rijden. In het komende decennium moet de grote stap naar elektrificatie worden gezet. Vanaf 2025 moet er van elk model van Toyota (en Lexus) een hybride of volledig elektrische variant zijn.

De Japanners richten zich op vier groepen van elektrische auto's. De hybride-modellen (brandstofmotor en accu's die zichzelf opladen tijdens het rijden), plug-in hybride auto's (als de eerste categorie, maar dan ook met een stekker erbij), volledig elektrische auto's en de modellen die op waterstof rijden. Er zullen geen auto's meer ontwikkeld worden die geen enkele vorm van elektrificatie hebben.

Vanaf 2020 zal Toyota wereldwijd tien verschillende modellen leveren die volledig elektrisch rijden, daarbij zal China het eerste land zijn waarop het bedrijf zich focust. Na China komen Japan, Europa, de VS en de rest van de wereld aan de beurt.

Omdat de belangrijkste belemmering voor de overstap naar elektrische auto's ligt in de batterijen werkt Toyota daar aan oplossingen. Ze hebben al een nieuwe techniek van solid-state accu's ontwikkeld en die moet vanaf 2020 op de markt gaan komen. Daarnaast heeft Toyota een onderzoek met Panasonic lopen of het mogelijk is om prismatische batterijen te maken. Die vorm neemt minder ruimte in beslag dan de huidige ronde vorm van batterijcellen.

Met de nieuwe strategie hoopt Toyota uiteindelijk in 2030 5,5 miljoen geëlektrificeerde auto's per jaar te verkopen, waarvan er zoals gezegd een miljoen helemaal elektrisch- of branstofcelaangedreven moeten zijn. Ter vergelijking: het bedrijf heeft tot nu toe elf miljoen hybride en elektrische auto's verkocht.