FIA: waarom niet één motor voor alle raceklasses?

Kostenbesparingen, dat is het toverwoord in de motorsport tegenwoordig. De budgetten van de Formule 1 en het WEC zijn zodanig uit de klauwen gelopen dat iedereen overstapt op het goedkopere Formule E. FIA-baas Jean Todt wil dat veranderen.

De onlangs voor vier jaar herkozen Jean Todt heeft deze week een oud idee uit 2009 gereanimeerd om de discussie in de autosport weer aan te zwengelen. Hij vraagt zich af of het niet een goed idee om in de basis dezelfde motor te gebruiken voor verschillende klasses. Vroeger had de Formule 1 gigantische motoren die eigenlijk in een kwalificatie  werden versleten, maar sinds de huidige V6'en gaan de motoren al veel langer mee. Daardoor zou het blok ook het uitgangspunt kunnen zijn voor een motor in de LMP1 van het WEC (a.k.a. Le Mans-racen)

Het idee werd in 2009 al onderzocht door de motorontwikkelaars van Ricardo (het bedrijf dat nu genoemd wordt als de ontwikkelingspartner van de F1-motor van Aston Martin), maar toen verdween het plan in de la. Het idee was om een motor te ontwikkelen die in aangepaste vorm gebruikt kon worden in de F1, Indycar en andere single-seater-klasses, maar ook dienst kon doen bij de langeafstandsracers van het WEC, rallyrijden en in touring car-klasses. 

Op dat moment gebruikte de Formule 1 nog niet de extreem dure hybride motoren die ze nu achterin de bolides hebben liggen. Dat zorgde ervoor dat de koningsklasse in ieder geval niet vatbaar was voor het idee. Nu iedereen weer nadenkt over een nieuw motorreglement is het moment aangebroken om het plan weer uit de la te trekken. Jean Todt hoopt dat er wat samenwerking tussen de klasses kan ontstaan: "At the moment each category of motorsport has its own single regulations, so probably we should try to see if we can have some synergies."

Het idee van de Fransman klinkt misschien heel erg controversieel, maar is het dat ook? Enerzijds zou het betekenen dat iedereen straks met zo'n rare fluistermotor rondrijdt, alsje het van de andere kant bekijkt: als straks iedereen stopt met brandstofrijden zijn we overgeleverd aan het snoozefest dat Formule E heet.