Renault presenteerde verkeerde Formule 1-auto

De auto die Renault deze week presenteerde als de koets voor Nico Hülkenberg en Carlos Sainz blijkt helemaal niet de echte auto te zijn. De Fransen probeerden iedereen zand in de ogen te strooien met een nepauto.

Het hoge woord is eruit bij Renault: niets is wat het lijkt. De auto die vier dagen geleden op het internet werd geslingerd heeft vier wielen en een halo, maar is geen Formule 1-wagen. Althans het is niet de auto waarmee Renault maandag in Barcelona tevoorschijn komt.

De plaatjes die Renault vrijgaf, waren computer renderings, maar ze leken wel heel erg veel op de bolide van vorig jaar. Cyril Abiteboul bevestigt nu dat het allemaal een grote nepshow was: "To be extremely clear, the car that we showed in digital was really a presentation for the livery." Godzijdank zijn de ontzettend coole kleuren op de wagen wel echt.

De Renaultbaas vertelt aan Autosport dat het team tot het laatste moment doorwerkt aan de auto, daarom was er eigenlijk nog niets om te laten zien. Het doet denken aan vorig jaar, toen de auto vijf minuten voor de live-presentatie nog in elkaar geschroefd moest worden.

Abiteboul verwacht dat er tussen de tests in Barcelona en de seizoensstart in Melbourne ook nog genoeg gaat veranderen. Hij gaat ook in op de motor, wat voor de Red Bull Racing- en McLaren-liefhebbers ook interessant is: "We started really early in designing the first concept of the 2018 car, and started also fairly early on the engine - which is very much a carry over of last year." Dat laatste klinkt erg onheilspellend, want het begon niet al te best met de motor, maar Abiteboul verduidelijkt zijn uitspraak nog: "Everything had to be better and more robust in terms of reliability, which has been the main focus." Dat klinkt als goed nieuws voor de zes coureurs die een Renault achter zich hebben liggen.