'F1-seizoen 2020 loopt waarschijnlijk door in 2021'

De kans is groot dat de wereldkampioen Formule 1 van 2020 pas bekend wordt in 2021. De laatste races van dit 'jaar' zullen door de lange startonderbrekening pas volgend jaar worden geracet. Ook kunnen er totaal nieuwe circuits op de kalender verschijnen.

Chase Carey

De namen van Imola, Portimao en Hockenheim zingen rond in de wereld van de Formule 1. Drie circuits die niet op de originele kalender stonden, maar die wellicht wel in seizoen 2020 terecht gaan komen. Die circuits in respectievelijk Italië, Portugal en Duitsland hebben aangegeven dat ze wel een Grand Prix zonder publiek kunnen organiseren.

De reden om een aantal extra circuits in Europa te kiezen is transport. F1-CEO Chase Carey zei daarover: "We have two primary challenges – identifying locations where we can hold the race, and determining how we transport all necessary parties and their equipment to that location for a race." Als het hele Formule 1-circus in een groot quarantainekamp verandert is het zaak om iedereen bij elkaar te houden en niet te ver te reizen.

Twee keer Oostenrijk

In de call met investeerders zei Carey ook dat het inderdaad goed mogelijk is dat Oostenrijk twee weekends achter elkaar op de kalender komt te staan: "Our goal is to launch the season on the weekend of July 4-5th in Austria, and it's likely that we race the weekend of July 11-12th in Austria as well."

Misschien toch publiek

Hoewel er aanvankelijk geen publiek bij de races mag komen heeft Carey goede hoop. Hij denkt dat het misschien tegen het einde van het seizoen toch mogelijk is om op bepaalde plekken fans toe te laten: "We plan to race in Eurasia, Asia, the Americas, in September, October, November, before finishing in the Gulf in Bahrain and Abu Dhabi in December. We hope to have a calendar with 15-18 races. We expect the early part of the calendar to be races without fans, but we hope to allow fans to attend in the latter part of the year."

Hoewel het momenteel nog niet vast ligt dat het seizoen doorloopt in de eerste maanden van 2021, houdt Carey toch een slag om de arm, maar sluit een race tijdens de Kerstperiode nu alvast uit: "We're obviously going to take a fairly long break through the holidays, you're not going to race in the holiday weeks. But it is an option available to us that we again have to work through with our promoters and an array of parties to get there."