Ondanks coronastilte nog net zoveel verkeersdoden

Hoewel het in maart en april extreem rustig was op de wegen door de intelligente lockdown, is het aantal verkeersdoden in die periode net zo hoog als normaal. Bijzonder, het lijkt erop dat de ongevallen in de rust heftiger zijn dan normaal en meer slachtoffers eisten.

Ongevallen

Kun je stellen dat de uitvoerders van de vitale beroepen niet kunnen rijden? Of zijn er tijdens de lege periode meer wegpiraten op de wegen te vinden? Opvallend is het in ieder geval dat in de weken van 16 maart tot en met 16 april 62 mensen verongelukten op de weg. Zeker in die dagen was het nagenoeg leeg op snelwegen en in de straten van het land omdat iedereen via de computer werkte vanuit huis.

Helemaal gek is het als er nog een cijfer bijkomt: het totaal aantal ongevallen. In de lockdown halveerde dat. Overigens valt daar ook een kanttekening bij te zetten: ook een simpel geval met alleen wat blikschade geldt als ongeval. Juist die kleine tikjes zijn weggevallen omdat niemand reed.

Kinderen

Doordat alle kinderen niet veilig op school waren is het aantal gewonde en overleden kinderen hard toegenomen. Erik Donkers van verkeerskundig ict-bureau VIA zegt: "Bij kinderen speelt waarschijnlijk mee dat ze nadat de scholen dicht gingen meer buiten zijn gaan spelen en fietsen." Op dezelfde manier is het aantal ouderen op e-bikes dat verongelukt toegenomen.

Behalve de kinderen en ouderen zijn ook coronaracers schuldig aan de toename. De politie denk dat ook veel mensen veel minder alert op weg waren omdat het zo rustig is. Autobahn merkt daarbij ook op dat precies tijdens de lockdown de 100 kilometer per uur-limiet werd ingevoerd. Dat is op een driebaansweg ook slaapverwekkend, waardoor mensen in hun auto andere dingen gaan doen en niet goed opletten.