Tesla Model 3-fabriek stond vier dagen stil

Eind maart wil Elon Musk 2.500 Model 3's per week uit zijn fabriek laten rollen, maar dat gebeurt nu bij lange na nog niet. Vorige week stond de productie zelfs vier dagen compleet stil in Fremont en in de Gigafactory.

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we geen experts op het gebied van supply chain management zijn, maar als een fabriek vier dagen stilstaat, dan gaat het meestal niet helemaal goed. Het is hoe dan ook een dure grap om een fabriek voor langere tijd uit te schakelen: iedere niet geproduceerde levert immers geen geld op, maar de kosten lopen gewoon door. Efficiënte autofabrieken duiken al na een paar uur in de rode cijfers als ze niet produceren. Vier dagen is dus een lange tijd.

Bij de mooiweer-PR-mensen van Tesla maken ze zich nog geen zorgen: dit is allemaal gepland, zeggen ze tegen Bloomberg. Volgens de woordvoerders van het bedrijf was de productiestop noodzakelijk omdat de assemblagelijnen geüpdatet moesten worden. "Our Model 3 production plan includes periods of planned downtime in both Fremont and Gigafactory 1. These periods are used to improve automation and systematically address bottlenecks in order to increase production rates. This is not unusual and is in fact common in production ramps like this."

De productiestop was enkele weken geleden al, maar het nieuws komt nu pas naar buiten. Niemand (buiten Tesla) weet wat er precies is veranderd tijdens de vier dagen downtime, maar het is voor de maker van elektrische auto's te hopen dat de updates effectief waren. Volgens de laatste bekende cijfers komen er nu duizend Model 3's per week uit de fabriek, maar over een week of drie zal Elon Musk toch eindelijk eens goed nieuws moeten melden: 2.500 auto's per week is wat er is nodig om de wachtlijsten te gaan wegwerken. Tegen het einde van juni moeten er zelfs 5.000 auto per week worden gemaakt. 

Baas Elon Musk blijft er intussen koel onder. Tijdens een publiekspraatje op technologiefestival SXSW zei hij: "People have told me that my timelines historically have been optimistic." Europeanen kunnen er sowieso op rekenen dat ze hun bestelde Model 3 dit jaar niet krijgen. Voor de Nederlanders is dat een bittere pil: vanaf 2019 stijgt de bijtelling voor elektrische auto's die meer dan vijftigduizend euro kosten. Dat doet een standaard Model 3 niet, maar het betekent wel dat je moet oppassen met het vinken in de optielijst.