Zwaar metaal: Jaguar XJ6 restomod van drummer van Iron Maiden

De heavy metal drummer Nicko McBrain is een groot fan van Jaguar en heeft daarom een speciale Greatest Hits-editie van een XJ6 laten bouwen.

Jaguar is de laatste tijd veelvuldig bezig met het restaureren, of opnieuw in leven roepen van oudere modellen. Daarbij lijkt deze XJ6 een beetje een vreemde eend in de bijt omdat hij nog lang niet zo oud is als de andere aangepakte modellen en daarbij gaat het hier niet om een auto die volledig naar originele fabrieksspecificaties is teruggebracht. In tegendeel zelfs: Jaguar Classics beweert dat er meer dan 4.000 onderdelen aangepast, gefabriceerd of vernieuwd zijn. En daarvan valt het speciale driespaaksstuur, met in het midden een aangepast Jaguar Eddie Growler-logo misschien wel het meest op.

Maar voordat het project van de grond kwam, moest er eerst een oude Jag uit de tuin van Iron Maiden gitarist Steve Harris gered worden. Niet om deze op te pimpen naar het model dat hier is afgebeeld, maar omdat er onderdelen van hergebruikt zouden worden. De Leaper, de springende jaguar op de motorkap, was wellicht het belangrijkste. Dit is namelijk de reden dat de drummer überhaupt fan is geworden van het merk.

De meer dan 3.500 manuren die de bouw in beslag nam, gingen onder andere zitten in een nieuwe voor- en achterbumper die speciaal voor deze auto ontworpen zijn en verzonken Amerikaanse markeringsverlichting bevatten. In het midden zijn unieke dorpels en aangepaste deuren geplaatst en daarachter vindt men aan beide zijden een verzonken tankdop, want de XJ6 heeft natuurlijk twee benzinetanks. 

Daarnaast zijn de wielkasten een stuk groter, breder en dieper gemaakt om plaats te geven aan de dikke 18-inch spaakvelgen die McBrain graag wilde. Voor extra grip rollen deze op Pirelli P Zero banden met maatje 235/45. De ophanging is ook gelijk maar grondig aangepakt met onder andere instelbare achterdempers. 

De 4,2 liter zes-in-lijnmotor is bijna volledig gerestaureerd en heeft drie nieuwe twee-inch SU-carburateurs meegekregen om genoeg lucht tot zich te kunnen nemen. Dit wordt vervolgens weer afgevoerd via vier aluminium eindpijpen. Het geluid dat hierdoor geproduceerd wordt, is nu ook beter van binnen te beluisteren omdat daar ook het nodige veranderd is. Denk hierbij aan een verbeterde airco en nieuwe deurrubbers om het vervelende geluid van windgeruis en schreeuwende fans te verminderen. 

Op het gebied van comfort heeft McBrain niets te klagen. De hele auto is opnieuw gestoffeerd met handgemaakte zwarte vloerbedekking, alcantara hemelbekleding en een dashboard dat is afgewerkt in donkergrijs gebeitst esdoornhout (de houtkeuze voor de drumstellen van McBrain). Daarnaast kreeg de Jaguar compleet nieuw opgevulde en in Pimento Red leer gehulde stoelen. Ook op het gebied van entertainment en technische snufjes zit het wel goed. De auto is uitgerust met een op maat gemaakt audiosysteem van 1.100 watt dat aangestuurd wordt met het beste dat Alpine op het gebied van touchscreen-systemen levert. Daar omheen vindt men nog een verwijzing naar zijn vakgebied, want de aluminium draaiknoppen zijn in dezelfde vorm als die op gitaarversterkers. De pedalen zijn afgewerkt in chroom en zwart want zo zien die van een drumstel er ook uit. 

Toen Nicko de in uniek lichtpaarse lak gespoten auto voor het eerst te zien kreeg reageerde hij: "This is my ultimate XJ – my third, and lovingly named 'Johnny 3'. It has been a true labour of love between Jaguar Classic and myself. I'm so excited by its completion – it really is a Greatest Hits edition and to me it defines what the Jaguar XJ is all about. It's a credit to the craftsmanship of the Jaguar Classic team. We couldn't have timed it better, this being the 50th anniversary of XJ – my favourite of all Jaguars."