Niet doen: middelvinger opsteken naar flitscamera levert celstraf op

Met een goedgevulde portemonnee in je kontzak ben je misschien geneigd om harder langs flitsers te rijden en dan je middelvinger op te steken naar de bermkassa. Toch is het niet slim: je draait zo de bak ik, dat ontdekten een Engelsman en een Fransman.

Middelvingers opsteken. De 67-jarige Timothy Hill deed het continu terwijl hij in zijn witte Range Rover Sport over de Motorways reed. Hij waande zich namelijk untouchable in zijn proletencruiser. Het witte gevaar had namelijk een geheim force field dat hem beschermde tegen boetes. Althans, dat dacht hij: het werkte namelijk niet helemaal en nu mag hij acht maanden de cel in.

Typisch gevalletje jammer: de Laser Jammer in de Range Rover beschermde Tim immers niet tegen oplettende agenten en preutse rechters. Hoewel de politie niet kon vaststellen hoe hard de auto precies reed, constateerden camera's wel een overtreding en maakten daarvan een foto. Ze hebben zelfs videomateriaal dat ervoor zorgde dat een rechter hem veroordeelde tot acht maanden cel voor het belemmeren van de rechtsgang. De 67-jarige ondernemer probeerde eerst de auto te verstoppen zodat hij de radarverstoorders kon weghalen. Helaas vonden agenten zijn auto nogal makkelijk: hij stond bij zijn huis, met radarverklikkers en al. Het gelieg en de radar-jammer schoten de rechter in het verkeerde keelgat en met de middelvingers erbij opgeteld kwam hij tot een maandenlange celstraf voor Tim Hill.

Niet alleen in Engeland moet je niet met je middelvinger naar een camera wapperen, ook in Frankrijk houdt de politie er niet van. Daar draai je er echter niet meteen de cel voor in. Vandaag sprak de rechter in Frankrijk een vingerwapperende chauffeur juist vrij. Volgens de rechter beledig je helemaal geen ambtenaar door met je vinger naar een fototoestel te zwaaien.

Tegen de Fransman was vier maanden cel geëist omdat de aanklager meende dat je via de foto de ambtenaar die naar de foto keek beledigde. De rechtbank was het met de advocaat van de verdachte eens dat dat wel een beetje erg vergezocht was en sprak de man vrij.

De vrijspraak mag dan een meevaller zijn voor de man: hij heeft er wel drie jaar juridische ellende door gehad. De moraal van het verhaal: wellicht is het niet handig om je middelvinger op te steken naar een flitser. Hou gewoon twee handen aan het stuur tijdens het te snel rijden.