Harde wind kan F1-Grand Prix in Baku 'bizar' maken

Regen gaat er niet vallen in Baku, erg warm wordt het ook niet, maar toch kan het weer de Formule 1-wagens parten gaan spelen morgen. De voorspellingen spreken van windvlagen tot 80 kilometer per uur, dat heeft flinke invloed op de wegligging.

Zoals de grid girl turned weather girl al voorspelde in de Autobahn F1 Show: regen gaan we niet krijgen langs de Kaspische Zee. De wind is iets waar je normaal gesproken niet aan denkt als TV-kijker, maar de coureurs voelen de natuurkracht wel degelijk in hun wagens. Tussen de gebouwen van sector 1 en 2 in Baku zal het wel meevallen, maar sector 3 is in de open vlakte, daar heeft de wind vol vat op de baan.

De coureurs vrezen zelfs voor een bizarre race, waarbij de knikjes aan het begin van het rechte stuk in bochten veranderen. Toro Rosso-coureur Brendon Hartley is een van degenen die dat denkt: "If it's really 50 kilometres per hour, that's huge in a Formula 1 car, and some of those kinks [after Turn 16] might become corners."

Volgens Fernando Alonso kan de wind zorgen voor meer entertainment. De vlagen maken de auto's moeilijker bestuurbaar en kan de rempunten naar voren of naar achteren verplaatsen door verminderde of juist versterkte neerwaartse druk. Alonso denkt dat vooral de toeschouwers baat kunnen hebben van de wind: "I think it's going to be good for you guys, to watch the straight – a lot of tows and many overtakings."

Max Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo verwacht dat de wind vrij stevig wordt en dat dat ervoor zorgt dat alle auto's een stuk slechter zullen voelen voor de coureurs. Romain Grosjean heeft een mooie uitleg voor die moeizame besturing, hij noemt de auto's dan "a bit more emotional".