VW Golf GTI TCR wordt de krachtigste ooit

Het is tijd voor een powerboost op de Golf GTI. Volkswagen heeft de jaarlijkse mega-GTI-bijeenkomst in Oostenrijk aangewezen om de sterkste straat-GTI ooit te presenteren. De GTI TCR krijgt 290 pk.

De Golf GTI TCR ontleent zijn naam aan de GTI TCR-racewagen die VW al jaren inzet in de TCR (Touring Car Racing)-serie. De auto wist de afgelopen jaren al twee keer het kampioenschap op zijn naam te schrijven. 

In de straatversie, die ter ere van het Wörtherseetreffen wordt geshowd, ligt de bekende viercilinder turbomotor, die hier 290 pk levert. Minder dan de 350 pk die in de echte TCR-racer wordt afgegeven, maar het is voldoende om de wagen dezelfde topsnelheid te geven. De straat-TCR kan geleverd worden zonder de standaardlimitering op 250 kilometer per uur: na het verwijderen van de barrières gaat de Golf GTI TCR plotseling 264 kilometer per uur.

De grap van het verhaal: je hebt dan de snelste straatlegale (standaard) Volkswagen in handen, maar niet de krachtigste: dat is nog steeds de vierwielaangedreven Golf R. De GTI heeft standaard een zevenversnellingsbak met DSG en een sperdifferentieel op de vooras. De volledige presentatie van de TCR volgt op woensdag 9 mei, de auto staat eind dit jaar bij de dealers. Vanaf dat moment zijn er drie GTI-smaken verkrijgbaar:

  • Golf GTI (230 pk)
  • Golf GTI Performance (245 pk)
  • Golf GTI TCR (290 pk)