Strandweer. Rijden we Fiat 500 Mare of Mini Moke?

Met deze temperaturen is het helemaal geen pretje om in een auto te zitten. Zelfs cabrio's hebben nog teveel staal om echt lekker luchtig te zijn. Daarom willen we een Fiat 500 Mare of Mini Moke. Dat treft, ze worden dit weekend geveild.

Tijdens de grote veiling in Monaco dit weekend gaan niet alleen de auto's en relikwieën van Ayrton Senna van eigenaar wisselen. Naast de grote topstukken is ook kleiner materieel te verkrijgen. Zomerspul bijvoorbeeld. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de Fiat 500 Mare door Carrozzeria Holiday uit 1970 en de Mini Moke uit 1987. Met de huidige zonnige weersomstandigheden is een strandwagentje een welkome aanvulling op de verzameling.

Als een gewone Fiat 500 al een klein wagentje is, dan is de Mare het helemaal. De helft van de auto, inclusief de deuren, is gewoon weggelaten. Het is bloedlink om ermee te ver van de kustboulevard af te wijken, dus alleen bieden als u inwoner van Scheveningen, Bloemendaal of Zandvoort bent. 

Carrosseriebouwer Holiday dacht gelukkig wel aan de veiligheid bij het bouwen van de 500: er zijn ultramoderne touwtjes aangebracht om te voorkomen dat je uit de auto valt tijdens het rijden. Een hele geruststelling. Mocht de zon verdwijnen achter regenwolken, dan heb je pech: een dak is niet meegeleverd. Voor de stoelbekleding maakt dat niet uit: die is er niet. De stoelen van de Fiat zijn vervangen door rieten exemplaren. De veilers denken een prijs van €25.000 - €35.000 voor het wagentje te kunnen vangen.

Onder de plaatjes van de Fiat gaat het artikel verder met de Mini Moke

Naast de Fiat 500 Mare heeft Bonhams een Engelse optie in de aanbieding met de Mini Moke. Waar bij de Fiat 500 slechts de halve carrosserie werd weggegooid, heeft de Moke helemaal geen Mini meer over. Het is een onderkant van een Mini met een voorruit en een paar stoelen. Extra luxe is het tentdak dat op deze auto wordt meegeleverd.

Het pronkstuk van de Moke is de getunede 1.380 cc motor die erin zit. Hij werd bij een restauratie in 1997 aangebracht en levert 101 pk. Vrij veel voor een auto die niet veel meer is dan een set wielen met een motor. Bonhams verwacht dat de Mini in dezelfde prijscategorie valt als de Fiat: €25.000 - €35.000