Donald Trump: 'Fiatbaas is mijn lievelingsbaas'

Sergio Marchionne kan weinig meer fout doen bij de Amerikaanse president. The Donald is nogal in zijn nopjes met de FCA-chef en dat komt niet omdat hij net met een paar Ferrari's was omgekocht.

President Trump had gisteren een meeting met de bazen van de grote autoproducenten in Amerika. Daaronder uiteraard Mary Barra van General Motors, Jim Hackett van Ford en dus Sergio Marchionne van Fiat Chrysler Automobiles. 

The Serge (we zien kansen voor een komisch duo) werd uit de groep aangewezen door Trump: "Right now, he [wijst naar Marchionne] is my favorite person in the room." Die kan de Canadese-Italiaan mooi in zijn zak steken, maar wat heeft hij ervoor gedaan? Het antwoord is simpel: FCA heeft heel rap ingespeeld op het sentiment van Trump. Het bedrijf besloot onlangs de productie van de Heavy Duty Ram te verplaatsen van een fabriek in Mexico naar de fabriek in Warren, Michigan. Daarbij steken ze ook $1 miljard in het moderniseren van de productielijnen. De verschuiving levert Amerika 2.500 banen op, precies wat Trump graag wil.

Danst Sergio dan helemaal naar de pijpen van oom Donald? Ja en nee. De verplaatsing betekent namelijk niet dat de fabriek in Mexico nu dichtgaat: FCA zal de daar geproduceerde auto's alleen niet meer naar de VS exporteren, maar naar de rest van de wereld. Zo omzeilt het bedrijf de woede van Trump.

Waar Marchionne Trump help, doet de president ook wat terug voor zijn favoriete autoproducent. De strenge uitstootregels en het lage verbruik dat auto's vanaf 2022 moesten hebben dankzij Obama, gaat van tafel. Het FCA-opperhoofd is daar op zijn beurt weel heel gelukkig mee. Hij vond de regels onjuist en zegt dat de industrie zelf ook wel inziet dat de uitstoot verminderd moet worden en dat daar geen regels voor nodig zijn.