Aston Martin Valkyrie produceert 1.816 kilogram downforce

De Aston Martin Valkyrie blijft maar doorevolueren. Eerder werd al bekend dat hij meer downforce zou genereren dan dat hij weegt, nu weten we precies hoeveel.

Eerder dit jaar lieten Aston Martin en Red Bull weten dat hun gezamenlijke project, de Aston Martin Valkyrie, in theorie op het plafond van een tunnel zou kunnen rijden. De auto genereerde toen al meer downforce dan dat hij weegt, maar het team stopte daar niet. Designer Adrian Newey heeft namelijk nog wat extra gaten in de body gezaagd waardoor de auto nog meer op het asfalt gedrukt wordt.

Alles aan deze auto heeft een functie. Bijna elk paneel is van belang voor de structurele kracht van de wagen en de manier waarop hij zich door de lucht beweegt. Elk stukje dat minder belangrijk is, kan dus aangepast of verwijderd worden. Newey deed precies dat en hakte twee extra gaten tussen de cockpit en de voorwielen.

De lucht die door deze gaten stoomt, helpt enorm bij de werking van de voorvleugel. Hierdoor stijgt de downforce op topsnelheid naar een astronomisch hoge 1.816 kilogram. En dat op een auto met meer dan 1.100 pk die rijklaar amper de 1.000 kilogram aantikt. Het team hoopt dan ook dat het Formule 1-records kan gaan breken en dat de Mercedes-AMG Project One in vergelijking met de Valkyrie een lachtertje lijkt.