Pas op je Land Rover: dieven komen hem stelen

Maandelijks is er een andere auto het populairst bij roversbendes. In de eerste maanden was je niet zeker dat je Toyota RAV4 in de morgen nog voor de deur zou staan, maar dat is alweer veranderd. Nu moet je vrezen voor je Land Rover.

Het lijkt erop dat autodieven iedere maand weer een nieuwe favoriet hebben om achterover te drukken. Waar de eerste maanden van dit jaar geteisterd werden door verdwijnende Toyota RAV4's (is dat overigens voor iemand anders dan de eigenaar een probleem?), zijn de dieven inmiddels op Land Rovers overgestapt.

Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) is dat erg opvallend. Ze zien een verband tussen hun waarschuwingen en het verschuiven van de populairste diefstalmodellen. Tegen De Telegraaf zegt André Bouwman van de stichting: "Het is wel heel opvallend dat op het moment dat wij een diefstaltrend waarnemen en delen met het publiek, criminelen hun aandacht onmiddellijk verplaatsen naar een ander merk omdat ze weten dat er extra opgelet wordt. Anders kunnen wij het niet verklaren."

In april waarschuwde de AVc dat er 55 Toyota RAV4's waren gejat, en plots worden er ineens andere wagens geklauwd door autodieven. Eigenaars van Land- en Range Rovers kunnen zich opmaken voor een vervelende Discovery als hun Evoque 's morgens ineens is verdwenen. Sinds half april gingen in vier weken 39 Britse SUV's zonder toestemming van hun eigenaar op pad.

De dieven doen regionaal hun werk en lijken rond te trekken. Waar er vorig jaar in Limburg maar tien BMW's werden gestolen, zijn dat er in de afgelopen vier weken plotseling 35 geworden. Daarbij hebben de dieven het liefste zwarte of grijze modellen met een benzinemotor. Zo zie je dat zelfs het boevengilde de diesel inmiddels vaarwel heeft gezwaaid.

Overigens benadrukt de AVc dat het totale aantal autodiefstallen flink afneemt: "Met 2494 gestolen wagens is dat een daling van liefst 11,5 procent ten opzichte van vorig jaar."