'Benzine kost binnenkort twee euro per liter'

Rijden op gestampte dinosaurus wordt binnenkort weer ouderwets onbetaalbaar. Is niet (helemaal) de schuld van de overheid, maar wel van de oliekartels. Twee euro voor een liter Euro95 is wel erg veel.

Het grootste gedeelte van de prijs van een litertje brandstof is nog altijd belasting, maar dat is niet de boosdoener voor de prijsstijgingen die in aantocht zijn. Volgens UnitedConsumers gaat een liter Euro95 straks meer dan twee euro kosten met dank aan de OPEC. 

De olieproducerende landen die zich in die club hebben verenigd bepalen de prijs van een liter door meer of minder olie naar boven te halen. Nu gooien ze de kraan dicht omdat ze beweren dat ze een hogere prijs nodig hebben om te kunnen investeren in oliewinning. Fijn, want de afgelopen maand steeg de benzineprijs al met grote stappen naar de hoogste prijs in de afgelopen drie jaar.

In 2012 werd het record van €1,87 per liter aangetikt en met €1,79 zitten we daar inmiddels weer dicht tegenaan. Als de onheilsprofeten gelijk krijgen, gaan we binnenkort door naar het nieuwe record van €2 voor een litertje energiedrank voor je auto. Veel geld, maar bij diezelfde pomp betaal je ook €2 voor een halve liter water die zo goed als gratis uit de kraan komt stromen en daar klaagt niemand over. Hoe dan ook: die elektrische auto klinkt ineens een stuk beter.