Yippie-Ki-Yay de Dodge Viper komt terug

Hij is nog maar net verdwenen, maar nu al komt de leider van het op brute wijze brandstof verbranden weer terug. We hebben het over de Dodge Viper. Helaas neemt de FCA-telg geen V10 mee, maar een 'slechts' een Hellcat V8.

Goed nieuws voor de milieufreaks deze vrijdag. Zelfs de Viper doet mee aan het nieuwe mantra van downsizing. In dit geval loost het vierwielige serpent twee van zijn cilinders om tot een conventionele acht te komen. Eigenlijk wel een faal van jewelste, want de V10 was de party piece van de Viper. Ach, het goede nieuws is in ieder geval dat de auto terugkeert uit de dood.

In de basis krijgt hij voortaan de natuurlijk ademende V8 557 pk mee, maar insiders verwachten ook een versie waar de motor 709 paarden op stal heeft. Die laatste wordt een nieuwe V8 die straks alle Hellcats gaat aandrijven. 

Uiteindelijk komt er minder vermogen uit de V8's dan de V10 vroeger aan de Viper leverden. Reden voor Chrysler om de nieuwe Viper lichter te gaan maken. De auto krijgt hoogstwaarschijnlijk een aluminium spaceframe met koolstofvezel behuizing erop. De Viper behoudt wel zijn karakteristieke vorm met lange motorkap, wat er meteen op duidt dat de motor voorin blijft liggen. Uiteraard wordt de kracht alleen via de achterwielen op de weg gelegd.

Het mooiste nieuws is dat FCA de Viper terug naar de circuits wil brengen. Er komt dus ook een versie die voldoet aan de GT3-regelementen.

In de VS zal de nieuwe auto waarschijnlijk rond de $90.000 gaan kosten. Exemplaren die het wagen om naar onze contreien te komen, zullen ongetwijfeld ruim het dubbele kosten in verband met de straf op plezier die we hier in de vorm van BPM moeten afrekenen.