Tesla moet vaart maken met de $35.000 Model 3

Het wordt tijd dat Elon Musk een beetje door gaat komen met zijn goedkope Tesla. Dat zeggen wij niet, maar aan het woord zijn analisten die hun geduld beginnen te verliezen met de fabrikant van elektrische auto's.

Eerder deze week liet Elon Musk de wereld weten dat de goedkope Tesla Model 3 nog even op zich laat wachten. De excentrieke miljardair beweert dat nu al komen met de instapper zal leiden tot het faillissement van zijn toko. De redenering die hij daarvoor aanvoert is op zich best te volgen, maar analisten betwijfelen hem toch.

Musk heeft de omzet op de duurdere auto's nodig om de fabriek klaar te maken om nog meer Model 3'tjes te bouwen. Dan kan het grote geld eindelijk gaan rollen. Volgens analisten van de banken die beleggers adviseren loopt Elon daarmee over het randje van de afspraken.

De waardering van Tesla is gebaseerd op toekomstige productie van het bedrijf. Maar als Musk de toekomst steeds voor zich uit blijft schuiven, is de waardering dus opgeblazen. Dat zou betekenen dat een verdere koersval in aantocht is. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar voor tesla is dat wel onhandig: als het bedrijf krediet aantrekt wordt de rente bepaald op basis van de waarde van de hele zaak. Een hogere waarde staat garant voor een lagere rente en dus meer winst, of snellere groei.

Brian Johnson, senior analist bij Barclays meent dat het tijd is dat Musk gaat leveren: "De waarde van het bedrijf is gebaseerd op zijn belofte dat Tesla een dominante marktpositie gaat innemen." Als het bedrijf nog langer treuzelt loopt Tesla immers ook het risico dat de grote volumes weglopen. 

Tegen de tijd dat de goedkope auto komt heeft de bouwer waarschijnlijk zijn recht (200.000 auto's en drie maanden erna) op een aankoopsubsidie van $7.500 per auto al opgemaakt. De kans bestaat dat degenen die hoopten voor $27.500 (basisprijs van $35.000 min de subsidie) een elektrische auto te kunnen rijden uiteindelijk afhaken als ze de volle mep moeten betalen. Niet alleen wordt de omzet dan niet gehaald, maar ook moet Tesla dan de $1.000 aanbetaling terugstorten.

Het lijkt er echter op dat Musk erop gokt dat niemand zijn bestelling annuleert en gewoon voor een duurdere auto kiest, zodat hij sneller op de stoep staat. Het is voor Tesla (en de Teslafans) te hopen dat die gamble goed uitpakt, anders eindigt het bedrijf net als Fisker: met een tien voor het idee, een nul voor de uitvoering.