Pole voor Ricciardo, Verstappen start achteraan in Monaco

Wat een deceptie, door de crash in de laatste vrije training kan Max Verstappen niet meedoen, hij start dus achteraan. Daniel Ricciardo heeft de pole position met een baanrecord, daarachter zijn het Sebastian Vettel en Lewis Hamilton.

De kwalificatie begint met spanning in het Nederlandse kamp: zou het team van Red bull Racing de auto van Max Verstappen op tijd klaar hebben. De Nederlander reed vlak voor het einde van de laatste vrije training zijn voorwielophanging stuk op de vangrail. Het eindigt met een de teleurstelling, niet alleen is de versnellingsbak van de Nederlander gewisseld, wat een gridstraf oplevert. De auto is niet klaar voor de kwalificatie. Verstappen start niet op pole, maar helemaal achteraan.

Daniel Ricciardo toont aan dat de Red Bull RB14 de beste auto is van dit weekend. Hij weet iedere keer een nog snellere tijd te zetten en pakt in een baanrecord de pole position. Sebastian Vettel weet de tweede plek te claimen, terwijl de Mercedes van Lewis Hamilton de derde plaats pakt. Voor Ricciardo is het morgen hopelijk een kwestie van de race uitrijden om de overwinning te pakken.

De verrassing van de laatste vrije training, Brian Hartley, rijdt als eerste naar buiten. Hij en zijn ploeggenoot Gasly voeren in het begin de tijdsmetingen aan, maar het is Sebastian Vettel die al rap een snelle tijd zet. Daarna pakt Ricciardo meteen de hoogste plek over van de Duitser. Met nog elf minuten te gaan is de auto van Max Verstappen echter nog steeds niet klaar.

In de tussentijd hebben Sirotkin, Alonso en Raikkonen de tijd van Daniel Ricciardo verbeterd. De Australiër antwoord echter met een nog sneller rondje. Bij Max Verstappen blijkt inmiddels dat het team de versnellingsbak heeft gewisseld en dat betekent hoe dan ook een gridstraf voor morgen. De auto is alleen nog niet klaar om een tijd te zetten.

Vooraan is het Stoffel Vandoorne die zich  achter de Mercedessen op plek vijf zet, voor Kimi Raikkonen en Fernando Alonso. Uiteindelijk komt het niet goed met de auto van Verstappen, dat wordt met zijn allen regendansen vanavond.

De opvallers in deze kwalificatiesessie: local boy Charles Leclerc en Williamscoureurs Sergey Sirotkin. Het tweetal staat respectievelijk negende en achtste. Sirotkins teamgenoot Stroll haalt de tweede sessie niet eens.

Out: HAR, ERI, STR, MAG, VER

Ricciardo is on fire in deze sessie en rijdt een nieuw baanrecord in 1:11,353. De Ferrari's van Vettel en Raikkonen zijn bijna twee tienden en een halve seconde langzamer dan de Australiër.

De auto's van Mercedes zijn tot ongeveer vijf minuten voor het einde binnengebleven en rijden nu een vrijwel lege baan op. Beide wagens hebben hypersoft-banden om de wielen liggen. Hamilton rijdt de derde tijd, terwijl Bottas een vijfde tijd neerzet. De zesde en de zevende stek zijn voor Esteban Ocon en Sergio Perez

Terwijl de zwartwitgeblokte vlag buitenhangt verbetert Ricciardo zijn tijd nog even met een paar duizendsten: 1:11,278. De toptien wordt gecompleteerd door Alonso, Sainz en Gasly.

Out: HUL, VAN, SIR, LEC, GRO

Carlos Sainz is de eerste die naar buiten rijdt om een tijd in de toptien te zetten. Ook de Toro Rosso van Pierre Gasly rijdt vroeg naar buiten. De tijd die Daniel Ricciardo zet is bloedstollend snel, hij rijdt bijna een halve seconde sneller dat Lewis Hamilton die daardoor de tweede tijd heeft. Ricciardo's nieuwe baanrecord is 1:10,810. Vettel en Raikkonen rijden de derde en vierde tijd, terwijl Bottas de vijfde tijd heeft na de eerste run van Q3. Sainz is op dat moment best of the rest, gevolgd door zijn landgenoot Alonso. Daarachter zijn het Perez, Ocon en Gasly.

Met nog twee minuten op de klok rijdt het hele veld naar buiten voor nog een laatste poging om een betere tijd te zetten. Vettel verbetert zijn tijd naar de tweede startplaats, maar hij kan Ricciardo niet halen. Lewis Hamilton pakt de derde plek.

De eindstand: