Lewis Hamilton wil GP Monaco veranderen na zoveelste optocht

Het was dat Max Verstappen helemaal achteraan het veld begon gisteren, want anders was er niemand ingehaald. Lewis Hamilton heeft allerlei plannen om de boel een beetje in de war te schoppen in de toekomst.

De hype naar de Grand Prix van Monaco is jaarlijks het grootst. Geen enkele race kan rekenen op zoveel aandacht en zoveel spanningsopbouw. De race is doorgaans echter doodsaai. Na de race waren het gisteren vooral de coureurs (behalve Daniel Ricciardo) die klaagden over het gebrek aan spanning in de optocht. Lewis Hamilton reed continu op de derde plek en ook Fernando Alonso was niet positief over de rondjes die hij reed voordat zijn auto de geest gaf.

Volgens Lewis Hamilton is het tijd om de lay-out van het circuit een beetje aan te passen. De race rijdt sinds de eerst Grand Prix de Monaco in 1929 over precies dezelfde straten. Sindsdien zijn er alleen her en der wat gebouwen veranderd, maar de bochten liggen vrijwel op dezelfde plaats.

Nu Monaco bij de ingang van de tunnel een nieuw stuk land aan het opspuiten is kan dat volgens Hamilton mooi gebruikt worden om wat nieuwe knikken aan het circuit toe te voegen. Hij heeft Prins Albert daar al over benaderd.

Alleen wat nieuw asfalt is echter niet genoeg volgens de regerend wereldkampioen. Hij vraagt zich af of het niet een goed idee is om ervoor te zorgen dat in Monaco twee pitstops verplicht zijn, zodat er wat meer ruimte is om het veld op te schudden. 

Een andere optie is dat de race in tweeën wordt geknipt. Daarmee zou er net als in de F2 een sprintrace en een hoofdrace ontstaan. Maar het radicaalste idee van Lewis is gebaseerd op NASCAR: "You look at NASCAR, they put in a bunch of safety cars for no reason at all to bunch the pack up. There's like 100 yellow flags in the race to bring them all together." Dat zou ervoor zorgen dat de auto's om de haverklap samengepakt worden en dat geeft mogelijkheid voor inhaalacties.

Fans van Max Verstappen zouden wellicht in kunnen brengen dat de Nederlander wel kon inhalen en dat het daarom onzin is wat Hamilton vertelt. Tel daarbij op dat Verstappen ook nog op 90% reed om er zeker van te zijn dat hij niet weer ergens tegenaan zou rijden. 

Dat klinkt logisch als je naar het aantal geslaagde inhaalmanoeuvres van Max kijkt. Toch klopt dat niet helemaal. Verstappen startte met de snelste wagen van het veld helemaal achteraan, dan is het logisch dat hij veel sneller is dan de auto's om hem heen. Toen hij in de top tien aankwam werd het ook voor de Limburger veel lastiger om de rest voorbij te komen. Als hij zaterdag niet tegen de muur aan was gereden had hij een veel beter resultaat kunnen boeken: daar staat tegenover dat we in dat geval waarschijnlijk precies nul inhaalacties hadden gezien. Lewis heeft dus wel degelijk een punt dat er een beetje drama aan de Grand Prix kan worden toegevoegd.