BMW 5 Serie is eerste auto met draadloos laden

Wat is er vervelender dan diesel tanken en ruitenwisservloeistof bijvullen? Correct: De stekker van je elektrische auto continu maar weer in het stopcontact steken. Het is allemaal gedoe, maar BMW lost het op met een draadloze oplaadplaat voor de 5 Serie.

De BMW 530e iPerformance is een plug-in hybridewagen die voornamelijk op benzine rijdt, maar die ook hele stukken kan rijden op zijn accupakketje en de elektromotoren in de wagen. Om de veelgehoorde klacht over PHEV's - niemand laadt hem op want iedereen heeft een tankpas van de zaak erbij - te tackelen bedachten de Münchners een list: inductieladen.

Goed het principe is niet nieuw natuurlijk, je telefoon kan het al, de i8's van de Formule E doen het en ook de gemeente Rotterdam experimenteert ermee. Toch is BMW de eerst fabrikant die af fabriek een auto uitrust met inductielus en een inductieplaat bijlevert.

Het betekent wel dat je een garage of oprit moet hebben, want het heeft geen zin om steeds met de oplaadplaat aan te komen zeulen als je je 530e voor de deur zet. Wie de plaat in zijn garage heeft liggen hoeft alleen maar te parkeren en dan gaat alles vanzelf. Drieënhalf uur later zijn de batterijen van de auto weer vol genoeg om vijftig kilometer ver te komen (volgens de opgave van BMW, dus haal er een zooi kilometers af).

De inductielader is nu nog alleen in Duitsland leverbaar, maar het zit er dik in dat (voormalig) hybrideland Nederland ze ook snel zal krijgen. Daarna volgen ook Amerika, het Verenigd Koninkrijk, China en Japan.