Porsche stopt plotseling met de verkoop van nieuwe auto's

Schokkend nieuws uit Stuttgart: Porsche is met onmiddellijke ingang gestopt met het verkopen van nieuwe auto's in Europa. De Duitsers moeten omschakelen naar de WLTP meetcyclus en dat kost nogal wat meer moeite dan verwacht.

De nieuwe uitstootmetingen die vanaf september stap voor stap ingevoerd gaan worden hebben voor problemen gezorgd bij Porsche. De Duitse sportwagenfabriek heeft nu besloten om tot nader order geen nieuwe auto's meer te verkopen. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft het bedrijf de maatregelen die ze moesten nemen ernstig onderschat.

De nieuwe WLTP-regels maken het in de regel ook voor benzinemotoren deeltjesfilters noodzakelijk. Op de sites van Porsche staan sinds vandaag meldingen over op handen zijnde modelwijzigingen, waardoor de auto's momenteel niet leverbaar zijn: "Dit model is momenteel niet beschikbaar om vrij te specificeren als gevolg van een aankomende modelaanpassing. Als u geïnteresseerd bent in onze nieuwe voorraad en Porsche Approved voorraad adviseren wij u om contact op te nemen met uw Porsche Centrum."

De Duitse krant meldt dat de modellen Cayenne en Panamera nog zeker tot maart 2019 niet geleverd gaat worden. Voor de 911 is het minder duidelijk, maar het zit er dik in dat je tot in de herfst moet wachten op je nieuwe elfje als je er nu een bestelt.

Officieel wijt Porsche de lange wachtlijsten aan de goedgevulde orderportefeuille. Uiteraard is dat goed nieuws, maar de verkoopstop van nieuwe auto's gaat de wachtlijst niet korter maken (tenzij klanten voor een model van de concurrentie gaan kiezen). Porsche zet nu alles op alles om de bestaande productiemodellen klaar te maken om in september door de tests te komen.

Het is dus nu kiezen uit een Porsche uit de handelsvoorraad bij de dealer, maar dan krijg je dus een erger vervuilende auto. Het is echter de vraag hoeveel klanten daar nou echt mee in hun maag zitten. 

Diesels van Porsche waren al een paar maanden niet meer te krijgen. De zelfontbranders gaan misschien ook niet meer terugkomen bij de sportwagenbouwer uit Zuffenhausen. Wel komen er allerlei elektrische modellen aan.