De 480 km/u-band komt eraan volgens Michelin

Niemand weet nog hoe snel de Bugatti Chiron echt kan, maar de Koenigsegg Agera RS doet bijna 450 kilometer per uur. Dat is niet goed voor je banden, maar Michelin belooft een band die 480 kilometer per uur moet halen zonder te scheuren.

Momenteel ligt de elektronisch begrensde top van de Bugatti Chiron op 420 kilometer per uur.  Snel, maar eigenlijk moet de W16 met 1.500 pk veel harder kunnen. Zijn voorganger, de Veyron, en dan in de uitvoering 16.4 Super Sport, haalde al 431 kilometer per uur. 

Het heeft allemaal te maken met het bandenmanagement voor zulke hoge snelheden. De wielen draaien zo snel dat het rubber op het loopvlak ontzettend heet wordt, maar aan de andere kant door de centrifugaalkrachten ook van de band af wordt getrokken. Dat wil je niet hebben als je boven de vierhonderd rijdt. 

Tussen de 400 km/u en 500 km/u ligt nog een magische grens die eerst overtroffen moet worden: 300 mijl per uur. Dat is in handige meters 482,8 kilometer per uur. Probleem is echter dat er nog geen geschikte banden voor zijn. 

Michelin belooft nu dat de driehonderdmijlsband er aankomt. Eric Schmedding, product manager original equipment bij Michelin: "We are knocking on the door of 300 mph." Voor Michelin, dat de banden voor Bugatti's oude record en ook Koenigseggs huidige record leverde, is het een belangrijke markt: "It’s a big game, with fierce competition, and it’s very fast-moving." Naast De twee genoemde merken zijn ook Hennessey en Rimac bezig met ultrasnelle wagens. 

De banden daarvoor zijn dus in aantocht. Dat belooft weer spannende tijden met mooie recordvideo's. Bring it on.