Formule 1-baas: 21 races is wel de limiet

Goed nieuws voor coureurs, maar slecht nieuws voor Formule 1-fans: er komen niet meer races bij. Als er een Grand Prix is op een nieuwe plek, dan moet er een andere race voor wijken. Een GP van Nederland betekent ergens anders een gat.

Volgens Chase Carey, opperbaas van Liberty Media en Formula 1, is de racekalender vol met 21 races. Aangezien Liberty werkt aan een hoop nieuwe Grands Prix, betekent dat heel simpel dat er ook races moeten verdwijnen. In 2018 was het Maleisië dat werd ingewisseld voor Frankrijk, maar er kwam ook een extra race bij. Helaas gaan er geen 22e en 23e Grand Prix bijkomen.

De nieuwe plekken waar het circus naartoe gaat, komen op de plaats van huidige tussenstops. Volgens Carey zijn er de komende jaren steeds drie locaties die een aflopend contract hebben, die kunnen dan ingewisseld worden. Tegen Racefans zegt hij: "We expect there continue to be a limited level of change per year, but that opens up opportunities to bring in some new races that we think would really be exciting new platforms for fans and for the sport."

Voor volgend jaar lijkt er een nieuwe race in Miami bij te gaan komen. Er wordt wijd gespeculeerd dat dat ten koste gaat van de grote prijs van Azerbeidzjan in Baku. Verder zal er komend jaar waarschijnlijk niet veel veranderen. We hoeven er dus niet op te rekenen dat we in 2019 al een Grote Prijs van Nederland in Assen (of Zandvoort) kunnen bezoeken.

De kalenders voor 2020 en 2021 staan nog niet vast: "As you get out to ’20, ’21, there’s certainly discussions we’re having which could lead to new races." Er is voldoende animo om de Formule 1 binnen te halen en daar is Carey natuurlijk zeer content mee: "We have interest from locations in Africa, South America, the US, Europe. While we have a pretty full slate of European races this year, we have places in Europe that want races." Niet elke plek komt in aanmerking voor een race omdat het misschien niet gaat werken met de visie die Liberty heeft om de sport verder te laten groeien.

Het blijft voorlopig dus spannend voor ons Hollanders of we een race kunnen gaan begroeten, en het blijft hopen dat er geen gave circuits afvallen om ruimte te maken voor de nieuwe races die Formula One Management in gedachten heeft.