Deelfietsen. Rotterdam doet voor hoe het moet

Vorig jaar waren ze daar ineens in grote aantallen: de deelfietsen. Leek heel leuk, maar snel bleken het smijtfietsen, ergens verlaten en roestend in eenzaamheid. In Rotterdam start de Watertaxi met een beter initiatief en het zijn niet eens waterfietsen.

Op de rivier in Rotterdam varen al vijfentwintig jaar bootjes van de Watertaxi. Aanvankelijk waren het klassieke 'autobootjes', maar inmiddels zijn er ook supersnelvarende speedboten. Ze brengen je in een paar minuten van steiger naar steiger. Heel handig, ware het niet dat je bijna nooit precies bij zo'n steiger moet zijn.

De directie van het taxibedrijf zal vorig jaar verheugd hebben gereageerd toen de Moobikes, Obikes en nog wat van die bikes plotseling en masse in de stad werden gedropt: probleem opgelost, nu kunnen de passagiers door na een vaartochtje. Maar zoals we al eerder schreven, liep het op een fiasco uit. De fietsen waren te goedkoop, te zwaar trappend en gingen veel te snel kapot. Daarnaast bleek dat er helemaal geen techniek in een fiets zat, zodat grappenmakers ze gewoon een paar hoeken verder konden zetten. Gevolg daarvan: je kan op de GPS-kaart niet meer zien waar die fiets nou toch zou moeten staan (en dan kan je hem dus niet huren).

De gemeentes Amsterdam en Rotterdam kondigden meteen maatregelen aan om de wildgroei van rommelfietsen te voorkomen. Het idee van de deelfiets is immers dat de stad leefbaarder wordt en toegankelijker (dus met minder fietsen op allerlei plekken) .

Vreemd genoeg moet Nederland nu naar het buitenland kijken voor een goed fietsenidee. De Rotterdamse watertaxi besloot het zelf beter te doen en kopieert de Velib, Citibike, Barclaybike die rescpectievelijk Parijs, New York en Londen al jaren mobiel houden. Dat houdt in dat er 150 docking stations komen waar de fietsen in staan, en waar ze ook weer moeten worden teruggezet.

Er komen 1.800 fietsen en ook een herdistributiesysteem zodat overal altijd fietsen staan (en er ruimte is om je fiets te stallen aan het einde van je rit). De fiets heet in eerste instantie RoS, van Rotterdamse Stadsfiets, maar het zit er dik in dat de Maasstedelingen snel een bijnaam verzinnen. Daarnaast is het mogelijk dat een bedrijf de fietsen wil gebruiken als advertentiezuil, zodat ze een naam krijgen als Citibike, waarmee de Citibank in New York adverteert.