Porsche Mission E wordt straks Taycan

De naam Mission E was natuurlijk niet bestemd voor de eerste elektrische productiewagen van Porsche. Tegelijk met de 911 Speedster presenteren de Zuffenhausers vandaag de naam die Mission E gaat opvolgen: het wordt Taycan.

Porsche heeft een vrij ambivalente houding bij het kiezen van namen. Soms is het peper, soms een beest, dan weer een combinatie van wat onderdelen en nu is het iets Oosters. We zijn geen expert in Oosterse namen, maar een Google'tje naar Taycan levert op dat het een Turkse voornaam is. Het Nabije Oosten dus. Porsche vertelt verder niets over de oorsprong, maar zegt wel dat de naam "energiek jong paard" betekent. Het bedrijf heeft uiteraard al decennia een dartel paard in het logo staan en daar verwijst de naam naar.

Over energieke paarden gesproken, daarvan gaat de Taycan er 600 van meekrijgen in zijn eerste uitvoering. Genoeg om de wagen in minder dan 3,5 seconden naar de honderd kilometer per uur te schieten en de tweehonderd bereikt hij vanaf nul in minder dan twaalf seconden. Porsche bezweert ook dat de auto dat verschillende keren kan doen zonder dat hij meteen uitgeput aan de acculader hoeft te liggen.

Het bereik dat Porsche aan de auto meegeeft is dan weer een stuk minder indrukwekkend: 500 kilometer. Om de belediging voor de lezer nog wat groter te maken: die is gemeten volgens de eerdaags achterhaalde NEDC-methode.

Tja Porsche, als je nu nog auto's volgens de NEDC test en niet volgens de WLTP, dan is het geen wonder dat er een wachtlijst ontstaat bij het keuringsstation. 

Porsche gaat tussen nu een 2022 zes miljoen euro investeren in elektromobiliteit (zoals ze het zelf noemen). Dat is het dubbele van het bedrag dat ze eerder hadden aangekondigd. Een half miljard van dat geld gaat naar de ontwikkeling van varianten van de Taycan. Wij adviseren om dan ook meteen aan ruimere accupakketten te denken.