Vettel pakt pole, Verstappen start GP Canada van de DERDE plaats

Max Verstappen was snel in de vrije trainingen, en begint de kwalificatie ook snel. De Ferrari's en Mercedessen zijn weer bloedsnel, maar de Red Bull lijkt het goed bij te houden. Vettel één, Bottas twee en Verstappen op P3.

In Canada weet Max Verstappen af te maken wat in Monaco mislukte: de snelste zijn in alledrie de vrije trainingen. Zo snoert hij vlak voor het begin van de kwalificatie alle critici de mond, zonder een kopstoot uit te delen. Een goed uitgangspunt voor een kwalificatie, maar Mercedes en Ferrari hebben uiteindelijk nog een party mode die ze in de derde sessie kunnen inschakelen. Het wordt een uiterst spannende kwalificatie die eindigt met een mooi opgeschudde top zes en drie verschillende merken in de top drie. Hier de fantastische pole-ronde van Sebastian Vettel. [tekst gaat door onder de video]

Al voor hij de pitstraat uitrijdt is het over en uit voor Romain Grosjean: de motor van de Fransman zegt plof en hij rijdt met een enorme witte rookwolk achter zich en stopt meteen de wagen. Het lijkt een probleem met de turbo te zijn. Zijn teamgenoot Kevin Magnussen is de eerste die een tijd noteert in deze kwalificatie 1:14,237. Dat is langzamer dan Sergey Sirotkin gaat in de Williams: dit is duidelijk niet het weekend van Haas.

De eerste serieuze tijd is van Sebastian Vettel, hij rijdt een 1:12,110, maar zijn teamgenoot Kimi Raikkonen is zes honderdsten sneller (1:12,050). De Duitser verbetert zijn tijd vlak daarna alweer een tandje. Dan is het Daniel Ricciardo die een snelle ronde zet, maar hij zet een vierde tijd (1:12,763) achter Ocon.

Vervolgens is Max Verstappen aan de beurt, hij zet de voorlopig snelste tijd in de eerste sector, maar in de daaropvolgende twee sectoren is hij langzamer: de derde tijd (1:12,008) is het gevolg. Valtteri Bottas duikt er echter snel onderdoor.

Het spannendste moment van de sessie komt van Marcus Ericsson die bij het uitkomen van de bocht tegen de wall of champions tikt en daardoor bijna tegen Max Verstappen aanrijdt. Brendon Hartley rijdt zijn Toro Rosso Honda naar een tiende tijd.

De strijd tussen de McLarens lijkt even in het voordeel van Stoffel Vandoorne te worden beslecht, maar zijn Spaanse teamgenoot Fernando Alonso achttien duizendsten sneller. Hartley weet zijn tijd nog even verder te verbeteren naar de achtste tijd, terwijl zijn teamgenootje Pierre Gasly niet door mag naar de volgende sessie.

Out: GAS, STR, SIR, ERI, GRO

Valtteri Bottas en Sebastian Vettel wisselen stuivertje om de snelste tijd in de eerste minuten van de tweede kwali. Hamilton rijdt verschrikkelijk snel, maar maakt een remfoutje waardoor hij wat tijd verliest. Dan komen de twee Red Bulls op de baan om een snelle tijd te zetten. Ricciardo rijdt voor Verstappen uit en zet een vijfde tijd, maar Max rijdt de snelste tijd in 1:11,472.

Opvallend is weer dat Hartley een snelle tijd heeft gezet, de Hondamotor lijkt echt verbeterd, of de Nieuw-Zeelander is geschrokken van de contacten tussen strategiebaas Helmut Marko en de F2-coureur Lando Norris. De twee Renaults hadden echter nog geen tijd gezet: Sainz en Hulkenberg duwen Brendon over de eliminatiestreep. Er zijn echter nog vijf minuten te gaan, dus iedereen gaat nog een rondje rijden.

Kimi Raikkonen is de eerste topper die naar buiten rijdt voor een tweede poging om een supersnelle tijd te zetten. Charles Leclerc rijdt dan al met zijn Sauber over de baan, maar hij moet zich extreem verbeteren om de laatste tien te halen. Zijn 1:12,661 is een flinke verbetering, maar het is niet genoeg. Heel opvallend: de Mercedessen en de Ferrari's rijden opzichtig langzaam over de baan: ze willen geen snellere tijd zetten zodat ze op de ultrasoftbanden kunnen starten. Op het rechte stuk naar start/finish rijden allerlei auto's langzaam om een plekje te verkrijgen, maar Vettel komt volgas aanbeuken. Hij breekt zijn rondje af in het verkeer.

Dan is daar plotseling Daniel Ricciardo die 38 duizendsten van de tijd van Max Verstappen rijdt (1:11,434), en blijkbaar wel ruimte op de baan vond om hard te rijden. De McLarens halen het niet, zowel Fernando Alonso als Stoffel Vandoorne vallen af.

Out: MAG, HAR, LEC, ALO, VAN

De eerste rijder die een tijd gaat zetten in de laatste kwalificatiesessie is Lewis Hamilton. De Brit rijdt een 1:11,227. Zij teamgenoot Bottas perst er een veel betere ronde uit in 1:10,857. Kimi Raikkonen zet de tweede tijd neer in 1:11,095. Vettel kan het echter nog beter: 1:10,776.

De twee Renaults staan op vijf en zes, maar Force India's staan op dat moment nog binnen. De Red Bulls nemen de baan om een tijd te gaan zetten. Verstappen zet zich op P4, net voor Hamilton en Ricciardo.

Als iedereen weer binnen staat, rijden Esteban Ocon en Sergio Perez naar buiten. De rest van het veld wacht echter niet lang en volgt. Iedereen is nu op de baan voor een laatste poging om een betere tijd te zetten.

Raikkonen raakt de kant aan en geeft zijn rondje op. Verstappen is snel en pakt de derde tijd. Vettel houdt de pole, en achter hem is het Valtteri Bottas die tweede is.