Alonso vrijwel zeker op pole in Le Mans

Formule 1-ster Fernando Alonso lijkt de volgende stap naar de Triple Crown te zetten op Le Mans. Dankzij teamgenoot Kazuki Nakajima start de Toyota van de Spanjaard waarschijnlijk van P1. In theorie kan het vanavond veranderen, maar het gaat regenen.

De woensdagkwalificatie op Le Mans is normaal gesproken een opmaat voor het echte werk op donderdagavond. Teams werken nog wat aan de afstelling en zetten wat snelle rondjes neer in de hoop een mooie tijd te krijgen. Dit jaar lijkt het er echter op dat de woensdagsessie leidend is voor de startvolgorde op zaterdag. Vanavond gaat het hoogstwaarschijnlijk regenen in de buurt van Le Mans, en dan worden de tijden van gisteren niet verbeterd.

In de hoogste klasse betekent het dat de auto van Fernando Alonso, Kazuki Nakajima en Sébastien Buemi vooraan staat. De Japanner klokte een 3:17, 270 op het ruim dertien kilometer lange rondje. Op de voorlopig tweede plaats staat de andere Toyota TS050 Hybrid, van Kamui Kobayashi, Mike Conway, Jose Maria Lopez. Kobayashi was vorig jaar goed voor de meest epische ronde der rondes.

De eerste Nederlandse vlag is te vinden in de auto op plek zes. Renger van der Zandes BR Engineering BR1 reed een 3:21, 110, wat net iets sneller is dan de auto waarin Alonso's voormalige teamgenoot Jenson Button reed.

De snelste LMP2-wagen is terug te vinden op plaats 9. Het is de Oreca 07 van Paul-Loup Chatin, Memo Rojas, Paul Lafargue. Verderop in de LMP2 vinden we de Oreca 07 van de onder Chinese vlag rijdende Ho-Pin Tung en daarachter is het de Racing Team Nederland-Dallara P217 van Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Le Mans-legende Jan Lammers. Ze reden naar een tiende tijd in de LMP2.

Bij de sportwagens zijn ook twee Nederlandse deelnemers te vinden. Nick Catsburg rijdt met Martin Tomczyk en Philipp Eng in een van de twee ingeschreven BMW M8 GTE's. Zij reden een 41e tijd in de kwalificatie, wat een elfde tijd in de PRO-klasse is.

Jeroen Bleekemolen rijdt als professionele inbreng in een team in de AM (amateur) klasse. De Ferrari 488 GTE waarmee het team aan de start verschijnt, reed gisteren een 52e tijd.

Vanavond volgen de tweede en derde kwalificatiesessie voor de vierentwintiguursrace die zaterdagmiddag begint. De tijden kunnen dus nog verbeterd worden, maar met de aangekondigde regenbuien lijkt dat niet waarschijnlijk. Maar goed, de sessies duren bij elkaar nog vier uur, dus als er een droog halfuurtje tussen zit, kan alles weer veranderen.