Montreals vlaggendrama leidt misschien tot vlagautomaat

Iets simpels als vlaggen blijkt toch moeilijk te zijn voor officials in Canada. Het zwartwit geblokt wapperde zondag een ronde te vroeg tijdens de GP van Canada en daarom wil de FIA de vlag vervangen door een digitaal hulpmiddel.

Het lijkt allemaal heel makkelijk om een race-einde te bepalen. Er is een streep op het asfalt en als je daar zeventig keer (of op welk aantal de af te leggen rondjes maar bepaald is) overheen bent gereden is het afgelopen. In Canada bleek dat toch moeilijker te zijn toen semi-celebrity Winnie Harlow een ronde te vroeg met het dundoek klaarstond. Achteraf bleek het niet haar fout te zijn geweest.

Eerder gebeurde het in 2014 dat in China de GP te vroeg afgevlagd werd en in 2002 was het voetballer Pele die te laat was met zijn vlag na de GP van Brazilië. Daarom denkt race director Charlie Whiting nu aan een digitale oplossing (net als ze voor de gele en blauwe vlag al gebruiken. Goed geprogrammeerde computers maken immers geen fouten (althans dat hoop je dan maar). Whiting: "I think we'd need to probably think about having a better end of race signal. The chequered flag is traditional, but it's something that, as we've seen, is prone to mistakes."

De vraag is echter waarom je naar een elektronisch hulpmiddel zou moeten grijpen. Zou het niet meer voor de hand liggen om gewoon te stellen dat Charlie Whiting altijd in charge van het vlagzwaaien is en niet een of andere bekende persoon die er aan de haren bijgetrokken is?