Spa-Francorchamps verlengt contract voor Formule 1 races

De komende jaren is het aansluiten geblazen in de files naar het circuit Spa-Francorchamps, want de Formule 1 verlaat België niet. De Belgen maakten dit weekend bekend dat ze een nieuw contract met Liberty Media hebben gesloten. 

In 2019, 2020 en 2021 blijft de Belgische Grand Prix gewoon op de kalender staan. Volgens de Waalse krant L'Echo hebben de organisatie en Liberty Media een nieuw contract voor de komende drie jaar gesloten. Voor de Belgen is dat goed nieuws, de lokale economie wist vorig jaar met €20,5 miljoen extra omzet te profiteren van de Grand Prix. De miljoeneninkomsten zijn een stijging van éénentwintig procent ten opzichte van het jaar ervoor. 

De grote populariteit van de Belgische race heeft niet allen te maken met het mooie circuit en de wispelturige weersomstandigheden. Voor een groot deel is de omzetsprong toe te rekenen aan een Nederlander. Sinds Max Verstappen meedoet stijgt de Nederlandse afvaardiging naar België explosief. Inmiddels zijn er alweer 200.000 kaartjes verkocht voor het raceweekend van dit jaar. 75.000 daarvan zijn kaartjes voor alleen het bezoek aan de race, maar de rest is weekendtickets.

Waals minister van Economie Pierre-Yves Jeholet is content met de contractsverlenging en hoopt dat de F1 nog jaren blijft komen. Waarschijnlijk zitten er in Zandvoort en Assen nog wat lui die het niet met hem eens zijn, maar raceliefhebbers zullen de mening van de Belgische minister delen. Een eventuele Nederlandse Grand Prix moet niet ten koste gaan van de race in België. In Frankrijk liggen Monaco en Paul Ricard ook op minder dan nauwelijks een uur rijden van elkaar. De afstand tussen Spa en Zandvoort/Assen kan geen argument zijn: met files erbij duurt het zeker langer om tussen die plaatsen te pendelen.