Gratis rijden. Spanje schaft tol op veel wegen af

Hang de sleurhut aan je trekhaak en pak de piepers in: Spanje is ineens goedkoper geworden. De nieuwe socialistiche regering heeft besloten dat tol heffen elitair is en schaft daarom binnenkort sommige tolwegen af.

Spanje is een bijzonder land met schitterend geasfalteerde tolwegen. Vreemd genoeg ligt er vaak ook een perfect geplaveid alternatief naast. Waarom zou je betalen om een weg te gebruiken als je er gratis naast kunt rijden? Dat vond de nieuwe minister van ontwikkeling in Spanje ook. In een van zijn eerste handelingen als ambtsdrager zette hij een streep door de vernieuwing van de tolcontracten. 

Als eerste zal een weg in de buurt van Baskenland gratis worden: de bijna honderd kilometer tussen Burgos en Armiñon kosten vanaf 1 december niks meer. Voor ons Noorderlingen is dat niet de meest relevante weg, aangezien hij midden in het land ligt. Op 31 december 2019 wordt het voor de Marokkogangers interessant: dan verdwijnt de tol tussen Tarragona en Alicante. Verderop gaat ook de tol tussen Sevilla en Cádiz door de gehaktmolen.

De weg van de Franse grens naar Barcelona wordt in de loop van 2021 gratis berijdbaar. Op hetzelfde moment kun je vanuit Tarragona zonder te betalen naar Zaragoza gassen.

Voor arme Spanjaarden zal het ongetwijfeld goed nieuws zijn. De rijkeren zullen enerzijds blij zijn, maar aan de andere kant balen dat ze straks hun lege luxe-weg moeten delen met het gepeupel. Wij vragen ons vooral af hoe de wegen erbij zullen liggen als de overheid straks geen geld meer vangt om de wegen te onderhouden, maar wel moet betalen voor die werkzaamheden. Volgens berekening is de Spaanse staat straks jaarlijks €450 miljoen kwijt door de maatregelen. In Nederland wil D66 juist elitaire tolwegen en gelduitdelerij invoeren.