Waterstof toch niet dood: Audi en Hyundai ontwikkelen samen

Met de razende opkomst van de batterij-elektrische auto is zo'n beetje iedereen de brandstofcel vergeten. Gelukkig is de mooie techniek nog niet helemaal bij het grofvuil gezet: Hyundai en Audi willen samenwerken aan de brandstofcelauto.

Jarenlang was de brandstofcel het toverapparaat dat de toekomst van automobiliteit zou gaan bepalen. Als de olie ergens in 2050 opraakte, en diesel- en benzinemotoren uitgefaseerd zouden worden, dan moest er een brandstofcel voor in de plaats komen. Tot die tijd was de toekomst voorbestemd voor diesels en meer of minder hybride auto's

Elon Musk besloot echter anders: batterijen, dat was de weg voorwaarts. En omdat er vrij weinig nieuwe infrastructuur voor nodig was ging dat vrij snel en vergat vrijwel iedereen de briljantie van de brandstofcel. Alleen Toyota verkoopt nu een auto met het technische hoogstandje erin.

Gelukkig lijkt er nu toch een push te komen voor waterstofauto's. Audi en Hyundai kondigen vandaag aan dat ze gaan samenwerken op het gebied van brandstofceltech. De Duitsers en de Koreanen (die een groot onderzoekscentrum in Duitsland hebben) gaan patenten met elkaar delen zodat ze sneller kunnen ontwikkelen. Het idee erachter is uiteraard dat dat tot lagere kosten zal leiden. Vervolgens wil Audi al binnen de komende zes jaar met een waterstofauto komen.

Audi, dat het nieuws naar buiten bracht, wil een sportieve SUV uitrusten met de brandstofcel. Ze hebben al verschillende proefmodellen geproduceerd in de twintig jaar dat ze aan de ontwikkeling van de waterstofcel werken. Ongetwijfeld heeft Hyundai ook plannen voor auto's, maar die hebben vandaag nog niets van zich laten horen.

Het is alleen te hopen dat er binnenkort ook werk gemaakt wordt van het bouwen van waterstofstations. We hebben inmiddels genoeg steeds verder verstoffende laadstations, maar er zijn nog maar drie plaatsen in Nederland waar je je waterstoftanks kunt bijvullen.