De Hondadeal van Red Bull na Renault en Aston Martin

Hoe moet het verder met de ontwikkelingen van Aston Martin nu Red Bull de motoren van Renault inwisselt voor Honda's? En waarom wilde de sportdrankjesfabriek nou precies van Renault af?

Het grote nieuws van deze week kwam niet van het circuit Paul Ricard, maar uit Milton Keynes en Japan: Red Bull Racing stapt net als Toro Rosso volgend jaar over op Hondamotoren. Is dat niet vreemd gezien het feit dat het niet bepaald goed gaat met de Japanse krachtbronnen? Daarnaast heeft Red Bull een flink grote deal met autofabrikant Aston Martin en die hebben helemaal niets te maken met Honda.

De belangrijkste reden om Renault de rug toe te draaien is volgens Christian Horner het feit dat Red Bull op nummer twee stond na Renaults eigen ploeg. De Oostenrijkse Britten willen zelf de status van eerste team hebben en dat ging bij Renault nooit gebeuren. De Fransen hebben hun eigen renstal en houden de ontwikkelingen aan de krachtbron natuurlijk als eerste voor zichzelf.

In de tijd dat Red Bull Racing de prijzen pakte met Renaultmotoren, hadden de Fransen nog geen eigen wagen meerijden. Daarnaast wisselt de leiding in Frankrijk nogal vaak: "We've gone through four different groups of management with our time at Renault. It's been an unconventional route but successful. It's shown you can win with a customer power unit."

Honda kan zich exclusief gaan richten op de twee ploegen van Red Bull, daarmee hoeven de teams de aandacht niet te delen. Horner is slim genoeg om ook even toe te voegen dat hij nog steeds blij is met Renault, maar dat het duidelijk is dat de Fransen de meeste aandacht aan hun eigen behoefte besteden.

Dan is er nog het geval Aston Martin. De dorpsgenoten van Red Bull Racing willen een motor ontwikkelen voor de nieuwe regels, maar als Red Bull Racing met Honda's rijdt is dat voor niets. CEO Andy Palmer van Aston Martin zegt dat de situatie nu nogal mistig is. Zowel Honda als Renault hebben nog niet bevestigd dat ze doorgaan met F1-motoren als de nieuwe regels in 2021 ingaan. Daardoor is het voor Aston Martin belangrijk om zelf ook een motor te ontwikkelen. Palmer wil dat zijn partner Red bull Racing verzekerd is van de beste motor en hoopt dat hij die mag leveren. 

De Britten hebben inmiddels al een aantal experts aangenomen om uit te zoeken wat ze moeten doen om een nieuwe motor te bouwen. Ze kunnen daardoor ook meekijken wat kandidaatleveranciers als Honda en Renault gaan doen in 2021. Als de plannen niet voldoen, kan Aston Martin zelf besluiten om een motor te bouwen. Ze willen tenslotte zorgen dat de naam Aston Martin Red Bull Racing vooraan blijft rijden na 2020.