Pole voor Hamilton, Max Verstappen vierde in kwalificatie GP Frankrijk

Met een kans van 60% op neerslag had het een spannende kwalificatie kunnen worden. De regen laat zich echter maar mondjesmaat zien. Lewis Hamilton is oppermachtig in zijn Mercedes. Max Verstappen rijdt naar een keurige vierde tijd.

Omdat de neerslagkans in deze sessie maar liefst 60% is, rijden een boel auto's meteen naar buiten om 16:00 uit als de lichten op groen gaan. Williamscoureur Lance Stroll is de eerste rijder die volgas over de baan gaat. Op de helft van de sessie is het Max verstappen die als eerste een snelle tijd zet, met 1:31,823. Valtteri Bottas komt er vlot onderdoor met een 1:31,776, maar zijn ploeggenoot Lewis Hamilton gaat meteen nog sneller: 1:31,589. Kimi Raikkonen knalt alle tijden van de kaart in een  1:31,567

Max Verstappen rijdt nog een rondje en pakt de snelste tijd op 36 duizendsten onder Raikkonen: 1:31,531. De Mercedesmotor heeft echter nog veel meer in huis, waardoor wereldkampioen Lewis Hamilton bijna drie tienden van de tijd van Max afrijdt: 1:31,271.

Achteraan is het spannend voor de ploegen van Williams, Force India, McLaren en Toro Rosso. Op het vallen van de vlag weten Ocon en Perez zich uit de gevarenzone te rijden met een 12e en 13e tijd. Uiteindelijk blijft het deze sessie van de kwalificatie nog droog, maar de dreigende wolken hangen nog steeds in de bergen rond het circuit.

Out: ALO, HAR, VAN, SIR, STR

Dit kan spannend worden, want de regen lijkt te gaan beginnen. Max Verstappen staat vooraan te wachten om als eerste een tijd te kunnen zetten op de baan. Achter hem rijdt zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. Max roept over de radio dat het nu echt aan het druppelen is op de baan. Na de kletsnatte derde vrije training zullen de teams hier niet echt op zitten te wachten. De auto's rijden allemaal vlak achter elkaar om zo snel mogelijk een tijd te kunnen zetten.

De eerste snelle tijd is voor Max Verstappen, met achter hem Ricciardo en daarna Vettel. Er zijn echter een flink aantal rijders die meteen nog sneller gaan. Raikkonen, Grosjean en Sainz nemen de eerste drie plaatsen meteen over. Hamilton en Bottas zijn echter veel sneller dan de rest. Lewis is met 1:30,645 bijna anderhalve seconde sneller dan Max ging.

In zijn tweede rondje rijdt Max een flink snellere tijd, maar de rest gaat ook sneller: het ouderwetse twee keer Mercedes, twee keer Ferrari, twee keer Red Bull-rijtje is het gevolg. Daarachter staan de twee auto's van Haas en vervolgens Sainz en Perez.

Inmiddels wordt het tijd voor een tweede run en met ongeveer tweeënhalve minuut op de klok rijdt het veld weer naar buiten. De regen is opgehouden, dus de baan wordt weer sneller. Verstappen verbetert zijn tijd naar een vierde plek. Hamilton breekt zijn ronde af en rijdt de pits in, hij staat toch vooraan. Saubercoureur Charles Leclerc is de tiende en daarmee mag hij door naar Q3: "Oh yes, that feels good!"

Out: OCO, HUL, PER, GAS, ERI

De eerste twee tijden die gezet worden zijn van Vettel en Raikkonen. De twee Mercedessen zijn sneller. Max Verstappen parkeert zijn auto op de vierde plek, voor Ricciardo en Raikkonen. De zevende tijd is voor Carlos Sainz, maar dan maakt Romain Grosjean een foutje. De Fransman krijgt het vervolgens voor elkaar om de muur te toucheren, wat resulteert in een rode vlag.

Als de sessie weer gestart wordt, is het alleen Kimi Raikkonen die naar buiten rijdt. Hij vergooit echter zijn snelle ronde door te hard over de kerbs te rijden. Met nog iets meer dan drie minuten voordat de vlag valt, rijdt het veld naar buiten voor een laatste poging om de tijden te verbeteren. Alleen Charles Leclerc en Kevin Magnussen hebben nog geen tijd gezet.

Bottas zet intussen de snelste tijd, maar Lewis Hamilton pakt de tijd meteen van zijn ploeggenoot af. Zowel Sebastian Vettel, Max Verstappen, als Daniel Ricciardo verbeteren hun tijd niet. Kimi Raikkonen had het niet geprobeerd en start op de zesde plaats.