Italië wil meer elektrische auto's dan Nederland en Noorwegen samen

U dacht dat Fiat-baas Sergio Marchionne de enige Italiaan was met bizarre fantasie? Fout, ook de nieuwe premier van het land kan er wat van. Hij wil voor 2022 een miljoen elektrische auto's op de weg hebben. Dat gaat waarschijnlijk miljarden kosten.

Italië staat bekend om mooie dingen en lekker eten, maar niet om zijn stabiele leiders. Sinds kort is er (weer eens) een nieuwe regering van bijzonder signatuur. Een van de deelnemende partijen, de vijfsterrenbeweging, is nogal tegendraads. Ze hebben in het regeerakkoord een passage laten opnemen over elektrisch rijden. Italië moet immers ook maar eens mee gaan doen met de "vooruitgang". Waar de gemiddelde Italiaan nu nog het liefst dieselt, moet dat binnen een paar jaar zijn aangepast in elektrisch rijden.

De bedoeling van de Vijfsterrrenbeweging is niet om extra auto's op de weg te brengen, maar om ook meteen oude dinosaurusverbranders te laten verdwijnen. Leider Luigi Di Maio, die minister van arbeid en ontwikkeling is, wil over vier jaar een miljoen elektrische auto's op de weg hebben.

Dit moet als muziek in de oren van Sergio Marchionne klinken. De baas van de FCA-groep wil juist zijn achterstand op het gebied van elektrificatie gaan inlopen. In zijn meest recente vijfjarenplan doet hij net alsof Fiat Chrysler Automobiles al jaren vooroploopt met accurijden, maar dat is niet zo. Het enige wat ze tot nu toe hebben gepresteerd is de Fiat 500e (en die moest je eigenlijk niet kopen).

Als de Italiaanse overheid ineens met miljarden euro's gaat wapperen om het land over te schakelen op accu-mobiliteit, dan zit het er dik in dat een groot deel van de poen rechtstreeks naar Fiat en Alfa Romeo gaat stromen. De Italianen kopen immers het liefst lokale waar.

Om aan een miljoen elektrische auto's te komen, moet er nog wel wat water door de Tiber stromen. Vorig jaar verkochten de gezamenlijke autofabrikanten maar liefst *kuch* 2.600 elektrische auto's op een totaal van twee miljoen verkochte wagens. In het totaal zijn er waarschijnlijk nog geen vijfduizend volledig elektrische auto's op de Italiaanse karrensporen te bekennen. Er is dus nog wel wat werk te doen.

In Nederland en Noorwegen worden relatieve veelvouden van dat aantal verkocht. Maar daarvoor hebben de beide landen dan ook diep in de buidel moeten tasten. Ze bouwden enorme netwerken met laadpalen en zorgden voor tienduizenden euro's subsidie op elke verkochte elektrische auto. Het is de vraag van welk geld Italië die investeringen moet gaan doen. Aan de andere kant: misschien kan Fastned snel invliegen om exclusieviteit voor oplaadstation te regelen bij de benzinestations.