Bottas pakt pole, Verstappen start vanaf P5 in Oostenrijk

Valtteri Bottas heeft pole position gepakt voor de Grand Prix van Oostenrijk. Lewis Hamilton en Sebastian Vettel completeerden de top drie. Max Verstappen start vanaf de vijfde positie. De p6 van Romain Grosjean was de grote verrassing. 

Direct nadat het rode licht gedoofd is, gaat Brendon Hartley als eerste op zoek naar een goede tijd. Het is goed om Max Verstappen even later gewoon terug te zien op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Zijn deelname aan de kwalificatie kwam ondanks elektronische problemen in de derde vrije training niet in gevaar. 

Mercedes en Red Bull gingen naar buiten op de ultrasoftband, terwijl concurrent Ferrari de supersofts onder de Italiaanse bolide zette. Het verschil was erg klein tussen de teams. De eerste competitieve tijd kwam op naam van Valtteri Bottas met 1:04,539, maar een klein moment later was daar teamgenoot Lewis Hamilton met 1:04,294. Later verbeterde de Brit zijn tijd nog naar 1:04,080. 

Max Verstappen zette halverwege Q1 zijn Red Bull met een tijd van 1:04,640 op de voorlopige vierde plaats. Niet veel later verbeterde hij zijn tijd naar 1:04,273. Later zakte Max nog naar plek vijf.

Charles Leclerc had alles behalve een goed eerste deel van de kwalificatie. De Monegask reed halverwege Q1 zijn voorvleugel stuk over een zogenoemd ‘broodje’ in bocht 9 en aan het einde van de sessie miste hij zijn rempunt in bocht 4. De Saubercoureur ging desondanks door naar Q2. 

De beide Haas-bolides waren de verrassingen in de uitslag van Q1. Met een vierde plaats voor Grosjean en een zevende plaats voor Magnussen verrasten zij vriend en vijand. In het achterveld waren McLaren, Toro Rosso, Williams en Sauber met elkaar in gevecht voor de toegangskaartjes naar Q2. Sergio Perez kwam niet uit de gevarenzone en zal de race moeten aanvangen vanaf een magere zeventiende plaats. Lance Stroll wist zich op de valreep in Q2 te rijden.

Out: VAN, PER, SIR, HAR, ERI

Het tweede deel van de kwalificatie werd afgetrapt door Charles Leclerc. De Monegask kwalificeerde zich uiteindelijk als dertiende, maar zal de race aanvangen vanaf P18 vanwege een gridstraf voor het wisselen van zijn versnellingsbak.

De drie topteams kozen ervoor om de supersofts te gebruiken in dit deel van de kwalificatie, zodat de race morgen aangevangen kan worden met een duurzamere band. De verwachting dat we 1:03’s zouden zien in de kwalificatie werd waarheid toen Valtteri Bottas over de streep kwam in 1:03,756. Ondanks ‘vibration on the front tyres’ was het andermaal Lewis Hamilton die de snelste tijd noteerde met 1:03,577.

Max Verstappen noteerde de vijfde tijd, maar dook met 1:04,001 net niet onder de 1:04. De Nederlander moest bij het ingaan van de pitstraat zijn auto laten wegen, wat hem extra tijd kostte. Uiteindelijk koos Red Bull ervoor om geen tweede run te doen met Verstappen.

Teamgenoot Daniel Ricciardo had een slechte eerste vliegende ronde, want Ricciardo zette zijn RB14 zelfs in de gevarenzone op de elfde plek. Later wist de Australiër daar nog uit te komen, maar met een 1:04,567 en achtste tijd was het toch even billenknijpen. Mercedes, Ferrari, Red Bull, Haas en Renault mogen gaan strijden om de eerste tien startposities.

Out: OCO, GAS, LEC, ALO, STR

Onder luid gejuich is het Max Verstappen die als eerste een tijd neer zet met een tijd van 1:04,061, wat goed is voor de voorlopig vierde tijd. Het is Valtteri Bottas die de snelste tijd neerzet met 1:03,264 en is hiermee zelfs vijf tienden sneller dan zijn teamgenoot Hamilton, die de voorlopig tweede tijd noteert. Vettel is verrassend langzamer dan zijn vijf concurrenten. 

Op het moment dat iedereen ervoor kiest om naar binnen te gaan voor een nieuwe set ultrasofts, is Kimi Raikkonen doorgereden. Zijn 1:03,729 is goed voor een voorlopig tweede tijd. Romain Grosjean heeft ondertussen ook zijn ronde gereden, en verrast met een vierde tijd.

Red Bull kiest ervoor om nog een extra ronde te doen en zijn doorgereden voor een zogeheten ‘cooldown-lap’. Ricciardo en Verstappen zetten vrijwel identieke tijden neer, maar komen niet voor de Haas van Grosjean.

Raikkonen en Vettel zijn heel dichtbij pole, maar komen niet aan de tijd van Bottas. De Fin verbetert zich zelfs nog naar 1:03,130 en dat blijkt uiteindelijk de snelste tijd, want ook Lewis Hamilton is niet snel genoeg. Ricciardo is niet sneller dan Grosjean, maar als allerlaatste is het toch Verstappen die de tijd van Grosjean verbetert. De Nederlander mag de race aanvangen vanaf een vijfde plek.