Statistieken: aantal auto's weer gegroeid

Het eerste halfjaar van 2018 is voorbij en dat betekent: tijd voor statistieken. We beginnen vandaag met het aantal voertuigen op de weg. Uiteraard is dat weer gegroeid, er zijn vooral meer bestelbussen bij gekomen.

In januari van dit jaar waren 12,5 miljoen wegvoertuigen geregistreerd in Nederland. Dat aantal betekent een stijging van twee procent ten opzichte van het jaar ervoor. De stijging komt nauwelijks voor rekening van het aantal auto's: dat steeg met 1,83 procent. Toch maken personenauto's tweederde van het totaal aantal voertuigen in Nederland uit.

De grootste stijger is het aantal bestelauto's in het land (vorige week is van beide categoriën in ieder geval een exemplaar van de weg verdwenen). Inmiddels rijden er 883.000 stuks van de bestelbusjes rond op de weg.

Waar het aantal vrachtwagens de laatste jaren afnam, is het gedurende 2017 weer gestegen. Op 1 januari waren er 140.000. Dat is een stijging van 2,4 procent ten opzicht van het jaar ervoor. Het aantal trucks daalde sinds 2002 jaarlijks, maar de afname is nu gestopt. 

Ook het aantal bussen steeg. Vooral bij elektrische bussen is de stijging enorm, maar dat komt omdat er nogal weinig waren aan het begin van 2017. Januari dit jaar waren 321 elektrische bussen geregistreerd, wat een stijging van 68 procent betekent. De 10.000 gewone bussen betekent een stijging van een procent.

Op zich hoeft een stijging van het geregistreerde aantal auto's niet erg te zijn. Het is echter wel handig als het grotere aantal auto's niet allemaal tegelijkertijd de weg opgaat.