Nieuwe Teslafabriek kan twee keer zoveel auto's bouwen

Elon Musk had er nogal wat moeite mee om de productie van de Model 3 op orde te krijgen. Nu het zover is, vliegen de nog grotere plannen ons om de oren. De nieuwe fabriek in Shanghai kan het dubbele aan.

President Donald Trump is als een olifant in een porseleinkast ruzie aan het zoeken met zo ongeveer elk land in de wereld. Belangrijkste slagveld is de autoindustrie. Omdat zijn eigen land alleen maar middeleeuwse auto's bouwt, kopen Amerikanen massaal Aziatische en Europese waar in plaats van de gietijzeren auto's uit Detroit. Dus zijn er allerhande importheffingen in stelling gebracht, waarop China en Europa ook gewoon heffingen hebben ingesteld.

Voor Tesla betekent het dat Elon Musk de prijs van zijn auto's in de hardst groeiende markt van de wereld plotsklaps twintig procent duurder moest maken. Alle reden om vaart te maken met een eigen fabriek in China. Dinsdag zet de autobouwer de handtekeningen onder een document dat moet leiden tot een fabriek met een capaciteit van 500.000 auto's per jaar in Shanghai.

Volgens Bloomberg zou Elon Musk daarbij zelf aanwezig zijn, maar dat lijkt onwaarschijnlijk aangezien hij vanmorgen nog in Thailand was om de opgesloten voetballertjes uit de grot te redden. Aan de andere kant, je weet nooit wat deze real life Tony Stark kan als hij zich teleporteert naar China. Daarbij is het vanuit Thailand minder ver vliegen naar Shanghai dan vanuit San Francisco.

Om de Europese sancties tegen auto's uit de VS voor te zijn komt Tesla ook met een fabriek in Europa. Een aantal Nederlandse gemeentes hoopten de productiefaciliteit voor elektrische auto's binnen te hengelen, maar het heeft er alle schijn van dat Musk voorkeur heeft voor een fabriek in Duitsland.