Oppassen: Fransen naaien u bij tolpoort

Na de 1-0 overwinning op België houden de Fransen niet op met hun greep op het goud. Ze blijken ook vele vakantiegangers van hun zuurverdiende vakantiegeld af te helpen door oneerlijk te doen bij de tolkassa's.

Een ritje naar de Côte d'Azur mag dan voordeliger worden door de tankstop in Luxemburg, je moet niet vergeten enkele tientjes bij de prijs op te tellen voor de rit over de Autoroute du Soleil. Daarbij is het wel zaak om goed op de tarieven op de betaalautomaat te letten.

Rijders met een imperiaal op het dak krijgen vaak een veel te hoge bedrag te zien op het schermpje. Als Fransoos ben je daar op voorbereid, maar de nuchtere Hollander betaalt gewoon. Doordat auto's met een dakdrager, met daarop bijvoorbeeld een racefiets, hoger zijn, worden ze door de automaat aangezien voor bestelbus. Die busjes betalen een hoger bedrag om over de weg te mogen. 

Het probleem is echter dat een toerist geen flauw idee heeft wat het normale bedrag is en dus gewoon genaaid wordt zonder het te weten. Heb je dus een imperiaal, druk dan altijd even op het informatieknopje van de tolkassa. De bediendes in het hulpcentrum zien meteen dat je geen busje hebt en zetten dan het goede bedrag op de betaalmachine.

Overigens helpt het ook om de bonnetjes te bewaren: je kunt dan achteraf geld terugvragen. Dan moet je wel heel erg graag je dubbeltjes terugwillen hebben, want het levert een hoop administratie op. De beste remedie is uiteraard: niet naar Frankrijk op vakantie gaan, dan ben je van al het gezeur af.