Aston Martin V8 Cygnet is 435 pk in Toyota IQ

Om aan allerlei uitstootregels te voldoen bouwde Aston Martin een aantal jaar geleden de Cygnet. In feite is het een gerebadgede extradure Toyota IQ. De in-house tuners hebben daar nu een V8 met 435 pk in gelegd.

Een groot succes was de Aston Martin Cygnet nooit, toenmalig CEO Ulrich Bez verwachtte aanvankelijk 4.000 exemplaren per jaar van de supermini te verkopen. In werkelijkheid haalde Aston dat getal niet eens in twee jaar, waarna de auto weer van de markt verdween. Toch zijn er in het Verenigd Koninkrijk nog 300 van de lelijke eendjes verkocht en ook in Nederland kom je er af en toe een tegen.

Aston Martins Q Branch heeft op bestelling een heel speciale variant van de Cygnet gebouwd met voorin de V8 uit de vorige Vantage S. De atmosferische 4,7 liter V8 past blijkbaar in het kleine vooronder van de Cygnet. Ook de Sportshift II zevenversnellingsautomaat is meegenomen. Daarvoor moest er wel het een en ander aan de auto worden veranderd. De aandrijving is verhuisd naar de achterwielen en allerlei delen van de onderkant zijn verruimd om plaats te maken voor de onderdelen van de Vantage S.

Q bouwde een FIA rolkooi in en verving het interieur door eenzelfde soort uitvoering als in Astons racewagens zit. De racestoelen komen van Recaro. Het geheel weegt nu 1375 kg. Nul naar honderd kilometer per uur doet de Cygent Vantage S in 4,2 seconden. Dat is zes tienden sneller dan het origineel aankon. De topsnelheid van het dwergje is 273 kilometer per uur, meer dan 100 km/u harder dan een standaard Cygnet, met zijn 1,3 liter prutteltje.

Om het geheel weer stil te zetten, zitten er verbeterde remmen onder. Voor zijn het 380 mm schijven met zes zuigers per klauw en achter 330 mm met vier zuigers. De wielophanging bestaat uit onafhankelijke double wishbones voor en achter. De 19" wielen zijn drie inch groter dan normaal en zijn ongeveer naast de auto gemonteerd, waardoor de auto verbrede wielkasten van koolstofvezel nodig had.

De auto schijnt een perfect gewichtsverdeling van 50:50 te hebben en moet de jolige kant van Aston Martin onderstrepen. "It is also a fine example of the engineering talent within the company as it’s no small achievement to fit the Vantage’s V8 engine so harmoniously into the Cygnet’s compact body. I am sure that it will amaze and thrill people when they see and hear it on the hill at the Festival of Speed," aldus David King, baas van Special Operations bij Aston Martin. De auto is dit weekend te zien op het Goodwood Festival of Speed.