Kroatische parkeermaffia slaat toe onder Nederlanders

Wie vorig jaar een parkeerboete in Kroatië heeft gekregen, is nog steeds niet van het juridische gezeur af. Volgens de ANWB moet je daarom goed oppassen waar je je auto neerzet in het land van de WK-finaleverliezer.

Kroatië is een mooi land, met schitterende wegen en vriendelijke mensen. Tenzij je een parkeerboete krijgt. Vooral in het stadje Pula op het schiereiland Istrië moet je oppassen voor overijverige parkeerwachters. Ze schrijven daar op gammele parkeerplaatsen met ouderwetse betaalmachines boetes uit van 100 kuna. Lijkt niet zo erg, want dat is maar €13,50.

Het probleem is dat die kleine bekeuring dankzij listige advocatenfirma's en incassobureaus bij aankomst in Nederland is veranderd in een bedrag van €287. De gemeente en de incassanten spelen daarbij onder een hoedje door gebruik te maken van allerlei juridisch sluitende trucs om de 'rijke' toeristen extra uit te wringen. 

De praktijk werkt volgens Annelies Tichelaar van de ANWB zo: "Er wordt dan een schikkingsvoorstel gedaan waarbij zo’n 250 euro voor advocaten en vertaalkosten moeten worden betaald. Daarnaast wordt tegelijkertijd aangegeven dat in Kroatië een procedure wordt gestart bij de rechtbank als er niet binnen acht dagen is betaald," verklaarde tegen de Telegraaf. Die vertaalkosten en advocaatkosten zijn er natuurlijk helemaal niet, het betreft standaardwerk dat gewoon door computers of stagiaires gedaan wordt. Desondanks is dat niet te bewijzen en heeft de Nederlandse rechter er nog geen uitspraak over gedaan. 

De klachten stapelen zich bij de ANWB op, waardoor de automobilistenclub een advies klaar heeft: "betaal en als je iets op een parkeerterrein niet snapt, zet je auto dan ergens anders neer. Neem niet de gok, want voordat je het weet ben je de klos." Een andere tip: ga gewoon naar Frankrijk op vakantie.